Viktória Botošová Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Zámkoch, do ktorých by ste mali zavítať

Aj okolie nášho mesta skrýva všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Zámkoch, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Unikátny prírodný výtvor

Na brehu rieky Hron v katastrálnom území obce Bíňa môžeme obdivovať unikátny prírodný výtvor vyhlásený aj za prírodnú pamiatku – Bíňanský sprašový profil. Tento ojedinelý a vzácny jav bol za chránené územie vyhlásený v roku 1984. Rozloha tohto chráneného územia je viac ako 0,36 hektárov a podlieha 4. stupňu ochrany. Ide o 5 až 10 m vysokú kolmú sprašovú stenu. V minulosti z tejto steny neustále ukusoval Hron, kvôli čomu bolo toto miesto nebezpečné. V súčasnosti je tu však vybudovaná ochranná hrádza, ktorá nebezpečenstvo odstránila. Bíňanský sprašový profil je prístupný po úzkom neznačenom chodníčku z obce Čata, ktorý začína pri plote prvého domu v obci – v smere od Bíne na pravej strane cesty a vedie k rieke Hron. Zostup sprašovou stenou je upravený schodíkmi a zaistený oceľovým lanom. Je tu bohatý výskyt hniezdnych dier brehule obyčajnej a včelárika zlatého, oba druhy sú zákonom chránené. Oblasť slúži na vedecko-výskumné a kultúrno- náučné ciele.

Chránený kaštieľsky park

Park v minulosti nadväzoval na budovu komjatického kaštieľa, ktorý postavili v polovici 18 storočia. V roku 1984 bol vyhlásený areál parku za chránený. Pôvodne barokový kaštieľsky park, bol obnovený z európskych fondov. Rekonštrukcia parku sa začala v októbri 2008 a z fondov Európskej únie sa na ňu získalo 39 tisíc eur. Park bol slávnostne otvorený v roku 2009. Pôvodná kompozícia parku je, žiaľ, úplne zotretá, až na pár zachovaných jedincov. Po rekonštrukcii stal park vynikajúcim miestom pre oddych, zábavu a rekreáciu. Nachádza sa tu mnoho zaujímavých stromov a kríkov. Taktiež je tu postavený altánok a vybetónovaná, kameňmi vykladaná plocha so studňou. Návštevníci parku si môžu oddýchnuť v prírodných zákutiach, prípadne zrelaxovať na lavičkách. Uvidíte tu unikáty, ako napríklad 150 ročné borovice, ktoré sa nachádzajú v severnej časti parku. Počas 2. svetovej vojny sa tu nachádzalo nemecké guľometné hniezdo a na jednej z borovíc dodnes zostali skoby, po ktorých liezli na strom vojenskí ostreľovači. Ďalším z unikátov je takmer 200 ročný platan, najmohutnejší v strednej Európe, nachádzajúci sa na ľavom brehu ramena rieky Nitry. Park je ideálnym miestom na oddych pre rodiny s deťmi, starších ľudí, ako aj miestečko na romantickú prechádzku pre zaľúbené páry.

Kaštieľ, park, bažantnica i európsky unikát

Kaštieľ v Palárikove bol postavený po roku 1730 v neskoro­barokovom slohu a na začiatku 19.storočia bol prestavaný do klasicistického slohu. V jeho blízkosti sa nachádza 52 ha historický anglický park, ktorý je zaradený do zoznamu chránených území. V parku sa nachádza aj 22 metrov vysoká drevená vodárenská veža, ktorá bol nedávno rekonštruovaná. Veža je národnou kultúrnou pamiatkou a je považovaná za európsky unikát. Toto miesto preslávila aj svetoznáma bažantnica, ktorá bezprostredne nadväzuje na park, s mufloniou oborou, ďalej sú v nej prekrásne chránené duby. Bažantnica Palárikovo bola založená v roku 1752 grófom Františkom Károlyim. Jej úlohou bolo slúžiť ako poľovný revír. Či už máte teda v pláne poľovačku, alebo len prechádzku prírodou, toto miesto sa vám rozhodne oplatí navštíviť.

Slovenská Trója

Vieme síce, že v tomto prípade sa nejedná o dedinu, no v šurianskej mestskej časti Nitriansky Hrádok sa nachádza zaujímavý archeopark, ktorý stojí za to. Táto lokalita nazývaná aj Slovenská Trója je známa vďaka svojmu archeologickému nálezisku Zámeček, ktorá dokladá osídlenie polohy od neolitu až do obdobia príchodu Slovanov. Slovenská Trója patrí s rozlohou takmer 15 hektárov medzi najväčšie archeologické náleziská v strednej Európe. Prvé vykopávky tu vykonával v roku 1925 akademik Ján Eisner, zakladateľ slovenskej archeológie. Významným nálezom bolo sídlisko ľudu s lengyelskou kultúrou z mladšej doby kamennej. Jedinečným dôkazom zručností týchto ľudí, ktorí sa venovali aj domácej výrobe keramiky, je plastika Hrádockej Venuše – Magna Mater. Soška, ktorú pri vykopávkach objavil v tom čase študent – brigádnik Vendelín Laca, bola vyobrazená na slovenskej dvojkorunovej minci. Dlhý čas bola táto historická lokalita zanedbaná, no navštíviť ju môžete od roku 2014. Na mieste sa nachádza sedem informačných tabúľ s údajmi o výnimočnej archeologickej lokalite európskeho významu.

Dobré meno doma i v zahraničí

Na svoje si tu prídu malí aj veľkí. Termálne kúpalisko Podhájska je známe nielen v našom okrese, či regióne, ale šíri dobré meno aj v okolitých krajinách. Svojim návštevníkom poskytuje možnosť oddychu a rekreácie v letnom i v zimnom období. Obľúbené kúpalisko navštevujú okrem Slovákov, aj turisti z Čiech, Poľska, Maďarska, Rakúska a iných krajín. Počas letnej sezóny je návštevníkom k dispozícii deväť bazénov a tobogán. Súčasťou termálneho kúpaliska je aj Wellness centrum Aquamarin. Wellness centrum ponúka komplex služieb pre oddych a relaxáciu. Návštevníkom je k dispozícii vnútorný i vonkajší bazénový svet, vitálny svet, turecký kúpeľ Hammam, oddychové priestory, botanická záhrada a kaviareň. Zrelaxovať môžete v saune, tropickom tuneli, vodnom pekle, morskom kúpeli, ochladiť sa zase v ľadopáde, vedre odvahy i ochladzovacom bazéne.

Čítajte tiež:

Zdroj: slovakiatrip.sk, novezamky.sk, uzemia.enviro­portal.sk, komjatice.sk, tkpodhajska.sk, obecpalarikovo.sk, wikipedia.sk
Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM