Viktória Botošová Rôzne

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Zámkoch, o ktorých vie málokto

Hneď niekoľko obcí blízko nášho mesta skrýva vo svojich zákutiach prírodné bohatstvá, o ktorých mnohí nevieme, hoci ich máme pod nosom. Vybrali sme niekoľko najzaujímavejších prírodných unikátov regiónu. Poznáte ich?

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Zámkoch, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Areál letnej kúrie v Bardoňove, toho času budova Materskej školy zdobí asi 600 ročný Platan a vzácna drevina Sofora japonská, ktorá sa dožíva tiež úctyhodného veku.

V severnej časti chotára v obci Kolta vyvierali pramene potoka Paríž. Ešte v 19. storočí tu bol výdatný prameň so studňou. Zanikol až na začiatku 20. storočia. Jej prameň síce oslabol, ale aj tak cez štrkopiesky vytláča vodu do údolného koryta potoka.

V katastrálnom území obce Pozba sa síce nenachádza žiadne chránené územie ale súčasťou ochrany prírody je chránený strom – 400 ročný dub cerový, označený ako Tankošký cer. Predmetom ochrany je jeho vedecko – výskumný a kultúrny význam.

Drieňová hora – prírodná rezervácia. Toto chránené územie bolo zriadené v roku 1964 a nachádza sa v katastri obce Nová Vieska. Zámerom ochranárov je zachovať zvyšok stepných rastlín a živočíchov. Medzi chránené rastliny, ktoré sa tu nachádzajú patrí mandľa nízka, hlaváčik jarný, kavyľ pôvabný, poniklec veľkokvetý a kosatec nízky, medzi živočíchov jašterica zelená a vidlochvost zelený. Nie sú tu povolené žiadne ľudské zásahy, ktoré by narušili alebo ohrozili prírodné pomery.

Parížske močiare – národná prírodná rezervácia.Chránené územie od roku 1966 sa nachádza v katastri obce Gbelce. Je to územie, na ktorom sa nachádza významná medzinárodne chránená lokalita vodného vtáctva. V skutočnosti ide o stredoeurópske hniezdisko vodného vtáctva a využíva sa ako vedecko – výskumný objekt. Je významným útočiskom vodného vtáctva v dobe migračných letov. Hniezdia tu rôzne druhy kačíc, trsteniarik, pŕhľaviar čiernohlavý, rybárik obyčajný, chriašť malý, bučiak veľký a bučiarik malý. Najvzácnejší je šašinarik tenkozobý. V rezervácii je vstup na územie povolený od 1.9. do 31.3. a nie sú povolené žiadne ľudské zásahy, ktoré by narušili prírodné podmienky. Jedná sa o rezerváciu zaradenú do Svetového dedičstva ľudstva.

Kamenínske slanisko – národná prírodná rezervácia. Chránené územie od roku 1953 sa nachádza v katastri obce Kamenín. Na tomto území sa nachádza jeden zo zvyškov soľných pôd typu slancov so zachovalou pôvodnou slanomilnou vegetáciou. Charakteristické sú tzv. slaniskové okná, to sú miesta s vyššou koncentráciou solí. K najvýznamnejším druhom rastlín tu patria limonka Gmelinova a kosatec pochybný. Z ďalších rastlín je tu gáfrovka ročná, žerucha prerastenolistá, astra solomilná, skoroceľ prímorský a astra bodkovaná. Aj v tejto oblasti je zakázaný akýkoľvek ľudský zásah.

Čenkovská step – národná prírodná rezervácia. Chránené územie od roku 1951 sa nachádza v katastri obce Mužla v Čenkovskom lesnom komplexe. Predstavuje zvyšok pôvodnej stepi na viatych pieskoch s výskytom mnohých druhov flóry a fauny. Medzi najvýznamnejšie rastlinny patrí chvojník dvojklasý, kosatec piesočný, kavyľ Ivanov, klinček neskorý, ľan rakúsky, alkana farbiarska a vstavač vojenský. Taktiež sú tu zakázané ľudské zásahy, ktoré by mohli zmeniť prírodné podmienky.

Čenkovská lesostep – národná prírodná rezervácia. Chránené územie od roku 1965 sa taktiež nachádza v katastri obce Mužla. Zachovalo sa tu pôvodné spoločenstvo panónskej piesočnej lesostepi mimoriadnej vedeckej hodnoty. Pre toto územie je charakteristické topoľovo – borievkové spoločenstvo. Rastie tu borievka obyčajná, hloh jednosemenný, vtáčí zob obyčajný, dráč obyčajný, topoľ biely a topoľ sivý. V bylinnom podraste prevažujú trávy ako lipnica lúčna, smlz kroviskový, kostrava žliabkatá a mrvica lesná. V oblasti sú zakázané akékoľvek formy ľudských zásahov.

Vŕšok – prírodná rezervácia . Chránené územie od roku 1965 sa nachádza v katastri obce Štúrovo – Nána. Zachovalo sa tu pôvodné spoločenstvo xerotermofilnej fauny a flóry. Z chrobákov sa tu vyskytuje Ditomus clypeatus, z hmyzu k najvýznamnejším patrí Licinus cassideus, Podonta nigrita, Henicopus pilosus. Z plazov sa tu vyskytuje chránená jašterica zelená, chránený zmijovec hladký, z vtákov chránený včelárik zlatý a strakoš červenohlavý. Medzi chránené druhy rastlín patria mandľa nízka, sinokvet mäkký, zimozeleň bylinný a ibiš bledý. V oblasti sú všetky formy ľudského zásahu zakázané.

Kováčovské kopce – juh – národná prírodná rezervácia. Chránené územie zriadené v roku 1966 sa nachádza v katastroch obcí Kamenica nad Hronom a Chľaba v lesnom komplexe Burda. Skrýva mnoho geomorfných prvkov. Vyskytujú sa tu skalné múry, suťové kužele, veže a skalné lavíny. Špecifické prírodné podmienky na južných svahoch pohoria spôsobili, že na týchto miestach – ako na jedinom mieste Slovenska, sa nachádza mnoho mimoriadnych rastlinných druhov. Sú tu aj také druhy rastlín, ktoré sa inde nachádzajú len sporadicky. Sú to zákonom chránené – jaseň mannový, mechúrnik stromovitý, svíb drieň, hlaváčik jarný a zimozeleň bylinný. Zo živočíchov tu žije krátkonožka panónska, had hôrny, jašterica múrová, výrik obyčajný, skaliar pestrý a murárik červenokrídly. Na území sú zakázané ľudské činnosti, ktoré by mohli zmeniť alebo ohroziť prírodné podmienky.

Kováčovské kopce – sever – národná prírodná rezervácia. Chránené územie od roku 1966 sa nachádza v katastri obce Lelá a Chľaba v lesnom komplexe Burda. Nachádzajú sa tu lesné spoločenstvá dubové a dubovo – bukové. Väčšinu územia tejto lokality pokrývajú zmiešané pôvodné dreviny, zvyšky pôvodných lesov a preto sú predmetom ochrany.

Žitavský luh – prírodná rezervácia. Chránené územie od roku 1980 sa nachádza v katastri obcí Maňa, Kmeťovo, Michal nad Žitavou. Na území sa ochraňuje vodné a lužné vtáctvo, slúži na vedecko-výskumné a náučné ciele. V týchto oblastiach je preto zakázané odvodňovanie, výrub a poškodzovanie stromov, zakladanie ohňa, pastva dobytka, kosenie, výstavba a chemizácia.

Čierna voda – prírodná rezervácia. Chránený prírodný výtvor od roku 1976 tvorí úsek starého koryta rieky Nitry, odrezaný od hlavného toku pri regulácii. Nachádza sa v katastroch obcí Šurany, Úľany nad Žitavou a Kostolný Sek. Vyvinuli sa tu formy vegetácie stojatých vôd na vodnej hladine a i v podobe ponorených spoločenstiev zakorenených na dne. Vyskytuje sa tu druh čiastočne chránený zákonom – leknica žltá. Táto lokalita patrí medzi vzácne zvyšky vegetácie mŕtvych ramien v Podunajskej rovine.

Bíňanský sprašový profil – prírodná pamiatka. Chránený prírodný výtvor od roku 1976 tvorí sprašová stena a breh Hrona s 50m širokým pásom polí. Nachádza sa v katastri obce Bíňa na pravom brehu Hrona pri hranici v okrese Levice. Je tu bohatý výskyt hniezdnych dier brehule obyčajnej a včelárika zlatého, oba druhy sú zákonom chránené.

Torozlín – prírodná rezervácia. Ide o povodňové rameno rieky Nitry v katastri obce Komjatice, tzv. Kňazova jama. Je to jediné miesto regiónu, kde sa nachádza chránený živočích – korytnačka bahenná. Vyskytuje sa tu typická močiarna vegetácia s mnohými vzácnymi druhmi rastlín.

Čítajte aj: Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Zámkoch, o ktorých vie málokto

Foto: ilustračné – Žitavský luh

Zdroj: http://www.obecpodhajska.sk/ http://www.obecbardonovo.sk/ http://www.gbelce.sk/ http://www.kolta.sk/ www.kamenin.sk/ http://www.obecpozba.sk/ www.novezamky.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM