Viktória Botošová Kultúra

Unikátna obnova k 145 narodeninám: Pozrite FOTO, ako teraz vyzerá vzácna vodárenská veža

Po niekoľkomesačných prácach bola v týchto dňoch ukončená komplexná obnova chráneného historického parku pri kaštieli v Palárikove neďaleko Nových Zámkov. Obnovy sa dočkala aj vzázna vodárenská veža.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna obnova k 145 narodeninám: Pozrite FOTO, ako teraz vyzerá vzácna vodárenská veža
Foto: Viktória Botošová

Po štyroch mesiacoch komplexnej obnovy vodárenskej veže v parku kaštieľa Palárikovo dostala veža pri svojom 145 ročnom jubileu „staronové“ šaty. Prioritou obnovy veže bola stabilizácia stavby, ktorá v čase opotrebovania, resp. neudržiavania stavby sa dostala do havarijného stavu, v r. 2012 sa vykonali predbežné stabilizačné zásahy.

Súčasťou rekonštrukcie bola aj oprava 22 metrov vysokej drevenej vodárenskej veže. Veža je národnou kultúrnou pamiatkou a je považovaná za európsky unikát. Celkový rozpočet obnovy, ktorú zabezpečoval štátny podnik Lesy SR, bol 879.003,91 eura. Lesníkom sa na rekonštrukciu podarilo získať vyše 730.000 eur z fondov Európskej únie. Všetko prebiehalo prostredníctvom projektu cezhraničnej maďarsko-slovenskej spolupráce s názvom Spoločne za obnovu chránených historických parkov v Palárikove a v Diósjenő.

Havarijný stav

Zrekonštruovaná stavba vodárenskej veže bude slúžiť ako expozícia technickej pamiatky. Jej prístavba so studňou a čerpadlom je doplnená aj o drevenú maketu parného stroja. „Obnovou tohto technického unikátu spolu s renováciou jedinečného prírodno-krajinárskeho areálu chráneného historického parku v Palárikove prispejeme k zachovaniu technicko-prírodného dedičstva,“ skonštatoval Vlastimil Rezek z podniku Lesy SR. Ako pripomenul, prioritou obnovy veže bola stabilizácia stavby, ktorá sa časom dostala do havarijného stavu. Skompletizovalo sa spevnenie nosných prvkov konštrukcie a doplnili sa chýbajúce fragmenty.

Rekonštrukcia do posledného detailu

„Na základe výskumu boli do pôvodného stavu obnovené aj okenné konštrukcie. Precízne sa zrekonštruovali tiež ozdobné prvky doskových komponentov i ozdobný vyrezávaný štít nad hlavným vstupom do veže. Na vrchol veže bol osadený nástrešník. Ten je náznakovou rekonštrukciou pôvodného nástrešníka, ktorý v minulosti zanikol. Strojovňa objektu je zasa náznakovou rekonštrukciou na pôvodných základoch,“ detailne vysvetlil Rezek.

Grófovi z rodu Károlyi

Vznik vzácnej vodárne súvisel s prestavbou kaštieľa a výstavbou hospodárskych budov v dnešnom Palárikove pre grófov z rodu Károlyi. Architektonickým návrhom budovy kaštieľa bol po polovici 19. storočia poverený významný viedenský architekt Henrich Koch. Po jeho smrti viedol stavbu absolvent Cisárskej a kráľovskej polytechniky v Paríži Mikuláš Ybl. V tomto období bol podľa Kochovho projektu prestavaný starší kaštieľ a vybudované hospodárske budovy panského dvora. Vodáreň bola vybudovaná, aby zásobovala kaštieľ, vodomety v parku a stajne, kde boli chované lipicanské kone.

Foto: Lesy SR

FOTO: LESY SR
18
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM