Viktória Botošová Rôzne

Maturity v plnom prúde: Novozámockí gymanzisti s veľkými úsmevmi! FOTO

Písomné maturity začali už ráno. My sme dnes zavítali na novozámocké gymnázium, aby sme vám priniesli informácie, ako tu maturanti prežívali chvíle po ukončení slovenčiny a pred začatím slohu.

Ilustračný obrázok k článku Maturity v plnom prúde: Novozámockí gymanzisti s veľkými úsmevmi! FOTO
Foto: Viktória Botošová

Aj Gymnázium v Nových Zámkoch bolo dnes plné slávnostne oblečených študentov. Ráno totiž začali písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci dostali spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie mali 90 minút. Následne budú maturanti písať sloh, na ktorý je vyhradených 150 minút. Vyberať si budú zo štyroch tém. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú ich pocity zo skladania písomnej skúšky dospelosti.

Pocity boli rôzne

Študentky osemročného gymnázia, Natália so Sofiou mali zmiešané pocity. „Pocity mám biedne a ani som nerozumela niektorým zadaniam,“ sťažuje sa Natália. Sofiu by potešilo, ak by bola na slohu téma opisu osoby, izby, prostredia, alebo charakteristika. Slovenčina sa je zdala ťažšia. „Zdalo sa mi to ťažšie, ale možno iba teraz to tak hodnotím,“ hovorí na margo zadaní, ktoré boli trošku iné, na aké sa pripravovala. Ako dodáva, najviac sa podľa nej všetci boja matematiky.

Bianka, Monika, Karin a ďalšia Monika sú štvrtáčky. Bianka tvrdí, že podľa nej sa jej to podarilo, no prišlo jej to zatiaľ najťažšie. Kamarátka Monika Gašparovská ju dopĺňa.

„Usúdili sme, že zo všetkých rokov je tento najťažší, ale možno práve preto, že sme tento test robili my,“ hodnotí Monika.

Druhá Monika hodnotí slovenčinu, ako náročnú, no hrdo vyhlasuje, že angličtiny sa nebojí. Karin dodáva, že keď bude na výber úvaha, určite bude písať tú.

Martina Kosecová je tiež štvrtáčka a slovenčinu hodnotí ako dosť ťažkú. „Čo som pozerala minulé roky, tak boli podľa mňa oveľa ľahšie,“ vysvetľuje, v slohu by ju tiež potešila úvaha. Štvrtáčka Kristína Gajdošová, hodnotí naopak slovenčinu celkom v pohode, no uznáva, že niektoré veci boli fakt ťažké. Ako dodáva, na sloh je pripravená a je jej úplne jedno, aká bude téma.

Štvrtáčka Lucia Vadkertiová, si otázkami z literatúry nebola až taká istá, no gramatiku hodnotí celkom v pohode. Najlepšie by sa jej písala úvaha, no v ďalších dňoch má strach z angličtiny. Štvrták Viktor Kemény bol v kľude a stres nemal vôbec. „Nemôžem povedať, žeby to bolo ťažké, skôr dlhé,“ povedal. Na otázku akú tému si na písanie slohu vyberie odpovedal takto. „Keď si budem vyberať z tém, vyberiem si tú najľahšiu,“ hovorí. O čom by chcel písať nevie.„Nemám predstavu, nechám sa prekvapiť,“ hovorí Viktor. Matiky sa bojí len trošku. „Buď to viem vypočítať, alebo neviem,“ dodáva.

Silvia Lőrinczová je štvrtáčka a ako hovorí, niektoré otázky zo slovenčiny boli ľahšie, iné ťažšie. Na sloh sa celkom tešila.

„Sloh mám najradšej zo všetkého, takže nato sa teším. Ak si budem môcť vybrať, tak úvahu,“ vysvetľuje.

Simona Poláková, stres mala, no bola pripravená. „Otázky, ktoré som sa učila, boli pre mňa ľahké a tie čo som nevedela som natipovala,“ konštatuje. Ako dodáva, najradšej píše umelecké opisy, takže taká téma by ju na slohu potešila. Najbližšie dni ju čaká nemčina, z ktorej má však trošku strach.

Stres mal skoro každý jeden

Viktória Šimšíková, ktorá chodí na osemročné gymnázium potvrdzuje, že stres zo začiatku bol, no hlavne ku koncu, keď už nemala čas. Písomný test zo slovenčiny hodnotí tak, že niektoré ukážky diel boli pre ňu ľahšie, niektoré ťažšie.

„Niektorí si hovoria, že sa ani nemusia učiť, keďže čítať všetci vieme,“ hovorí zo smiechom, no ako dodáva, niektoré otázky boli zavádzajúce.

„Ale určite sa to dalo dobre napísať,“ hovorí Viktória. Obavy zo slohovej časti však nemala. „Medzi študentmi sa každý jeden rozhoduje medzi úvahou a rozprávaním, pretože sú vlastne najľahšie,“ vysvetľuje. Ako dodáva, keď budú tieto možnosti, určite si vyberie jednu z nich. Jej obľúbeným predmetom je matematika, z ktorej bude tiež maturovať, a chce z nej získať dobrý výsledok.

Jej kamarátka Gabriela Kutenicsová, chodí tiež na osemročné gymnázium. „ Určite stres som mala. Na začiatku, keď som test otvorila, sa mi to zdalo ťažké, no keď som sa už do toho dostávala, videla som už, že ktoré otázky viem určite a nad ktorými musím porozmýšľať,“ vysvetľuje, ako dodáva, určite každý mal nejaké otázky, ktoré tipol. Najradšej by tiež písala úvahu, kde je podľa nej široká škála možností, o čom písať. Zajtra ju čaká angličtina a vo štvrtok matematika. „Najviac sa bojím na tú matematiku, lebo tam naozaj študent musí dať zo seba všetko, čo môže a musí matematiku skutočne ovládať" dodala

V stredu čakajú maturantov testy z cudzích jazykov. Maturanti, ktorý si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menšín, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny. Oficiálne výsledky písomných maturít dostanú žiaci 6., resp. 7. mája.

Čítajte tiež:

Atmosféra na novozámockom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
8
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM