Viktória Botošová Rôzne

Ideálne riešenie pre deti s poruchou komunikačných schopností: Nová trieda vznikne v Katolíckej spojenej škole

V novom školskom roku pribudne na Katolíckej spojenej škole nová trieda. Výhodou tejto triedy bude možnosť vytvorenia ideálnejšieho prostredia pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou.

Ilustračný obrázok k článku Ideálne riešenie pre deti s poruchou komunikačných schopností: Nová trieda vznikne v Katolíckej spojenej škole
Zdroj: TASR

Katolícka spojená škola v Nových Zámkoch plánuje v školskom roku 2015/2016 otvoriť prvý ročník základnej školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou bez mentálneho postihnutia.

Do triedy môžu byť zaradení žiaci s rôznymi druhmi narušenej komunikačnej schopnosti, ako sú špecificky narušený vývin reči, dyslália, mutizmus, zajakavosť, brblavosť, špecifické poruchy učenia, kombinované a symptomatické poruchy reči a iné.

Podmienkou prijatia žiaka do tejto triedy je psychologická a logopedická diagnostika v centre špeciálnopeda­gogického poradenstva a odporučenie zaradenia do takejto triedy. V prípade dostatočného zmiernenia prejavov narušenej komunikačnej schopnosti môže žiak pokračovať vo vzdelávaní v bežnej triede základnej školy.

Podmienky, ktoré sa v bežnej triede vytvárajú len ťažko

Výhodou takejto triedy je to, že učiteľ zohľadňuje špecifiká osobnosti žiaka, zohľadňuje jeho silné a slabé stránky, rozvíja jeho schopnosti i celú osobnosť a poskytuje prijímajúce a akceptujúce prostredie, čo nie je možné vytvoriť v podmienkach bežnej triedy, skonštatovala riaditeľka školy Katarína Hozlárová.

Obsah školského vzdelávania bude identický

Obsah školského vzdelávania žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou bude rovnaký ako obsah vzdelávania žiakov základných škôl, pričom bude obohatený o rozvíjanie narušenej komunikačnej schopnosti v rámci predmetu individuálna logopedická intervencia, poskytovaného logopédom.

Zároveň sa bude cielene a komplexne rozvíjať celá komunikačná schopnosť žiaka, ale aj oblasti, ktoré súvisia s narušenou komunikačnou schopnosťou. Patria k nim znížená miera koncentrácie, narušenie pamäti, motorická instabilita, neadekvátne emocionálne reakcie, poruchy jemnej a hrubej motoriky a ďalšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM