Viktória Botošová Kultúra

Športovci, operní speváci, tváre televíznej obrazovky... Tieto známe mená drali lavice Gymnázia v Nových Zámkoch!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či ste náhodou nechodili na niektorú novozámockú školu, tak ako známe osobnosti? Napríklad na novozámockom Gymnáziu drala lavice televízna moderátorka Andrea Vadkerti, tenistka Henrieta Nagyová či hádzanár Martin Straňovský. To však nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Športovci, operní speváci,  tváre televíznej obrazovky... Tieto známe mená drali lavice Gymnázia v Nových Zámkoch!
Foto: Viktória Botošová

Známe novozámocké Gymnázium bolo založené v roku 1842. Od tej doby z jeho lavíc vyšli žiaci, ktorí našli uplatnenie takmer po celom svete.

Umelec i moderátorka

Edita Chrenková, rod. Gottgeiselová, sa narodila 9. mája 1936 v Nových Zámkoch. Na novozámockom gymnáziu študovala v rokoch 1947/48 a 1951–53. „Vďaka“ školskej reforme maturovala už na II. JSŠ na Leninovej ulici. Dlhé roky bola šéfredaktorkou SPN. Je autorkou (Maďarsko-slovenský a slovensko-maďarský slovník) a redaktorkou viacerých dvojjazyčných slovníkov. V roku 2006 jej bol udelený titul Čestná občianka mesta Nové Zámky, žije v Bratislave.

Akademický sochár prof. Juraj Meliš sa narodil 13. júla 1942 v Nových Zámkoch. Počas štúdia na novozámockom gymnáziu hral aj v školskom orchestri. V rokoch 1960–1966 študoval na VŠMU. Jeho diplomová práca, zváraná figurálna kompozícia Víťazstvo (1966), bola takmer 40 rokov dominantou novozámockého námestia. Súsošie Víťazstvo, dar Meliša mestu Nové Zámky, bolo odstránené až po nežnej revolúcii dňa 2. novembra 2005. V súčasnosti sa nachádza doma u autora. Od roku 1973 pôsobil na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, od r. 1990 viedol sochársky ateliér na VŠVU, po nežnej revolúcii sa stal jej pedagógom. V roku 1991 bol vymenovaný za profesora. Je predstaviteľom alternatívnej scény 70. a 80. rokov, venuje sa voľnej sochárskej tvorbe, monumentálnej tvorbe, kresbe, grafike. Žije v Bratislave.

Andrea Vadkerti, narodená 26. 6. 1974 v Nových Zámkoch, je televízna moderátorka a priekopníčka talkshow na Slovensku. V rokoch 1988–1993 študovala na Gymnáziu v Nových Zámkoch. Neskôr vyštudovala európske medzinárodné právo a finančný manažment na UK v Bratislave, potom si vzdelanie doplnila na americkej Cornell Univerzity, kde absolvovala študijnú stáž na fakulte medzinárodnej ekonomiky a politických vzťahov. Pracovala pre rôzne médiá: Hospodárske noviny, Rádio Ragtime, Rádio Twist, STV, kde v roku 2003 spustila prvú dennú talkshow v krajine s názvom Vadkerti talkshow. Pracovala aj v TV Markíza a TV TA3. Venuje sa aj charitatívnej činnosti. Je matkou dvoch detí, momentálne žije vo Francúzsku.

Športovci, operný spevák i fotograf

Martin Straňovský, narodený 12. septembra 1985 v Nových Zámkoch, je reprezentantom Slovenska v hádzanej. Od 17 rokov, už počas štúdia na gymnáziu, hral hádzanú za ligový tím Štart Nové Zámky. Od roku 2005 pôsobil v španielskom klube Reale Ademar León. V lete 2012 prijal ponuku barcelonského FC, s ktorým podpísal kontrakt na tri roky. Martin Straňovský bol vyhlásený za najlepšieho ľavého krídelníka španielskej súťaže Liga Asobal v sezóne 2011/2012.

Jeho starší brat Tomáš Straňovský, ktorý na novozámockom gymnáziu študoval v rokoch 1995–1999, je tiež profesionálnym hádzanárom a reprezentantom SR. V novembrových komunálnych voľbách bol Novozámčanmi zvolení tento nezávislý kandidát za poslanca v 3. volebnom obvode. Kedže, že je športovec, jeho prioritou je šport, pomoc a spolupráca s novozámockými športovými klubmi. Momentálne pôsobí ako kapitán a manažér mužstva HC Štart.

Henrieta Nagyová sa narodila 15. decembra 1978 v Nových Zámkoch. V rokoch 1993–1997 študovala na novozámockom gymnáziu. Do profesionálneho tenisu vstúpila už v roku 1994. V roku 2000 bola účastníčkou OH v Sydney a v roku 2001 dosiahla 21. miesto v rebríčku WTA. V súčasnosti vedie medzinárodnú Tenisovú akadémiu Henriety Nagyovej v Bratislave.

Ján Galla sa narodil 21.decembra 1955 v Nových Zámkoch, po štúdiu na novozámockom gymnáziu a na konzervatóriu ukončil štúdium operného spevu na VŠMU v Bratislave. Ako najlepší absolvent VŠMU v roku 1981 sa stal okamžite sólistom Opery SND. Operný i koncertný repertoár Jána Gallu je veľmi bohatý. Predstavil sa vo všetkých krajinách Európy a mnohých v krajinách Ázie, Severnej i Južnej Ameriky. Účinkoval napríklad v opere v Riu de Janeiro, Bologni, Edinburgu, Salzburgu, Aténach, Madride, Brémach, Londýne, Amsterdame a Strassburgu, v parížskej Opera Comique, so súborom opery SND účinkoval na festivale v Jeruzaleme, absolvoval turné po Japonsku s pražským Národným divadlom, účinkoval v milánskej La Scale. Spolupracoval s mnohými známymi režisérmi a dirigentmi, ako napríklad R.Carsen a F.Layer v Antverpáh, Patrice Chéreau a Pierre Boulez vo Viedni. Dnes účinkuje na doskách Opery SND v Bratislave.

Milan Jamrich je profesorom molekulárnej biológie na Baylor College of Medicine v Houstone. Venuje sa skúmaniu génov, ktoré spôsobujú vývinové abnormality oka. Narodil sa 14. mája 1950 v Nových Zámkoch. Po štúdiu na gymnáziu navštevoval v rokoch 1965–1968 navštevoval novozámockú SVŠ. V rokoch 1989–1997 bol šéfom Oddelenia génovej terapie FDA vo Washingtone. Okrem molekulárnej biológie je jeho veľkou vášňou atletika – skok do výšky, ktorému sa aktívne venuje. Už na SVŠ bol členom úspešného družstva atlétov, ktorí sa prebojovali ako víťazi celoštátnej súťaže v ľahkoatletickom päťboji do medzinárodného finále šiestich socialistických štátov vo Varšave, kde obsadili 3. miesto. V skoku do výšky bol medzinárodným majstrom Veľkej Británie (1972), vysokoškolským majstrom Západného Nemecka (1977) a bol aj trénerom anglického desaťbojára Colina Borehama, ktorý reprezentoval Anglicko na OH v Los Angeles 1984. Milan Jamrich, Čestný občan mesta Nové Zámky, je tým mužom, ktorého meno znie každoročne počas rozlúčky absolventov Gymnázia v Nových Zámkoch pri príležitosti odovzdávania ceny najúspešnejšiemu absolventovi školy: Ceny Milana Jamricha.

Otokar Klein sa narodil 23. septembra 1974 v Nových Zámkoch. Podľa jeho vlastných slov, operným spevákom nikdy ani nechcel byť. Chcel byť totižto lesným inžinierom. Na Gymnáziu v Nových Zámkoch študoval len jeden rok. O rok neskôr šiel na prijímacie skúšky na konzervatórium. Klein vyštudoval operný spev na Konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení v Bratislave u profesorky Zlatici Livorovej. Následne absolvoval operný spevák niekoľko speváckych a interpretačných kurzov. Ešte ako študent sa operný spevák stal sólistom Komornej opery a Opery Slovenského národného divadla v Bratislave. Úspechy slávi na domácich aj medzinárodných koncertných pódiách. Ďalej úspešne debutoval mnohých divadlách a pracoval s mnohými renomovanými dirigentmi. V roku 2014 kandidoval komunálnych voľbách do mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch, na post primátora mesta Nové Zámky. Dňa 15.novembra 2014 ho obyvatelia zvolili a ujal sa funkcie primátora.

Foto: ilustračné
Zdroj: Pamätnica k 170. výročiu založenia školy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM