Viktória Botošová Rôzne

Vesmírna pozoruhodnosť nad našimi hlavami: Novozámockí astronómovia pridávajú ďalšie fakty...

Tento úkaz ste už možno spozorovali. Hviezdna obloha nám opäť ponúkne zaujímavé vesmírne divadlo. Päť planét, ktoré sú viditeľné voľným okom, môžeme vidieť nad našimi hlavami naraz.

Ilustračný obrázok k článku Vesmírna pozoruhodnosť nad našimi hlavami: Novozámockí astronómovia pridávajú ďalšie fakty...
Zdroj: TASR

My sme sa v tejto súvislosti s týmto úkazom spojili s odborníkmi z nášho mesta. Gabrielom Hodálom z **Astronomického kabinetu na Tabakovej ulici v Nových Zámkoch.

"Planéty Jupiter, Mars, Saturn a Venušu je možné vidieť súčasne až na rannej oblohe po 5:30. Zatiaľ čo Jupiter vychádza v súčasnosti už večer okolo 21:00,Venuša ako posledná až nadránom okolo 5:30,“ vysvetľuje Gabriel Hodál z Astronomického kabinetu na Tabakovej ulici v Nových Zámkoch.

Ako vysvetľuje, tieto hodnoty sa priebežne menia, tým pádom sú na veľkej časti oblohy, ktorú je pre zrak dosť náročné naraz vidieť ,či nasnímať fotoaparátom. „Túto štvoricu planét za pomoci pripojenej mapy nie je problém identifikovať,“ uvádza.

Ako pokračuje, koncom mesiaca sa k nim pridá ťažko pozorovateľný Merkúr, amatérsky nedostupná trpasličia planéta Pluto. „Cúvajúci Mesiac bude dňa 27/28.1.2016 prechád­zať popri planéte Jupiter, 1.2. -Mars, 3.2.-Saturn, 6.2.-Venuša, Merkúr. Je zaujímavé porovnávať farby, jas planét medzi sebou, či voči červenkastej hviezde Antares/Protiváha Marsu, alebo bielomodrastej Spice,“ hovorí.

„V dlhšom časovom horizonte môžeme voľným okom sledovať aj ich vlastný pohyb, vďaka ktorému si vyslúžili v minulosti pomenovanie planéty-bludičky. Viditeľnosť Jupitera, Saturnu a Marsu sa bude zlepšovať.“

„Venuša a Merkúr sa vo februári stratia v rannom súmrakovom pásme,“ dodal Gabriel Hodál.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné
Foto v galérii: Astronomický kabinet, Gabriel Hodál, Mesto Nové Zámky, Odbor sociálnych vecí, školstva a kultúry

Vesmírna pozoruhodnosť nad Novými Zámkami
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM