Viktória Botošová Rôzne

Zmeškali ste zatmenie Slnka? Nazúfajte: Profesionálne FOTO z novozámockého astrokabinetu, aj od fotografa

Aj oblohu nad naším mestom zahalilo čiastočné zatmenie Slnka. Ak ste tú nádheru z rôznych dôvodov nestihli, nič sa nedeje. Pozrite si toto divadlo v plnej svojej kráse teraz.

Ilustračný obrázok k článku Zmeškali ste zatmenie Slnka? Nazúfajte: Profesionálne FOTO z novozámockého astrokabinetu, aj od fotografa
Foto: Viktória Botošová

U Novozámčanov vzbudilo zatmenie Slnka veľký záujem. Ľudí, ktorí sa prišli pozrieť do nášho novozámockého Astronomického kabinetu, bolo podľa slov Gabriela Hodála, z Astrokabinetu na Tabakovej ulici, neúrekom. „Toľko ľudí som nečakal. Strašne veľa škôl prišlo, kopa jednotlivcov, rodiny tu boli. Ja som videl len koniec zatmenia Slnka, lebo som sa k ďalekohľadu nedostal. Taký bol záujem,“ hovorí Gabriel Hodál.

Záujem bol veľký, počasie vyšlo skvele

Od piatkového rána až do konca zatmenia sa ani nezastavil, čo nastavoval jeden prístroj za druhým. „Máme automatický ďalekohľad, ten sledoval Slnko, ale ostatné sú manuálne, takže tam som stále musel dolaďovať obraz. Aj kolegovia pomáhali aj niektorí návštevníci, ale nestíhalo sa. Strašne veľa ľudí bolo, ale to ma veľmi potešilo,“ tvrdil nadšene pán Hodál.

Počasie nám v piatok v Nových Zámkoch prialo. „Počasie vyšlo veľmi dobre. Trošku bol opar, ale to nevadilo. Hlavne, že vietor nebol a nekmitali ďalekohľady. To bolo najdôležitejšie a aj teplota bola príjemná,“ opisuje spokojný Hodál.

V novozámockom astrokabinete majú k dispozícii tri metódy sledovania. „Metóda projekciou, ktorá premieta obraz, fotografická metóda a vizuálna metóda, ktorou sa sleduje priamo z ďalekohľadu,“ vysvetľuje a ako dodáva projekcia sa využíva hlavne pre veľké skupiny.

Nadšení boli aj návštevníci

„Veľmi poučné oboznámenie sa s celým zatmením Slnka. Mali pripravené aj špeciálne okuliare, cez ktoré sa dalo pozorovať. Niektorí tu mali aj originálne zváračské sklo. To bola nádhera. Veľmi sa nám to páčilo,“ hovorí nadšená Eva, ktorá bola v astokabinete po prvýkrát, no ako doplnila, nie naposledy a chystá sa aj na pravidelné piatkové sledovania.

Profesionálne fotky zo zatmenia Slnka nám poskytol aj novozámocký fotograf Peter Král. „Každý očakával piatkové čiastočné zatmenie, ešte o to viac, že vyšlo super počasie. Stíhal som fotografovanie pri práci v približne 7 minútových intervaloch. Fotené to bolo digitálnou zrkadlovkou a teleobjektívom s pridanými extendermi na zvýšenie ohniska (priblíženia). Samozrejmosťou boli tmavé filtre, mne postačovali ND1000 s ND8. Fotil som z voľnej ruky, zaostrovať sa dalo samozrejme len manuálne,“ vysvetlil nám Peter, ktorého zábery z Hurbanova, si môžete tiež pozrieť v našej galérii.

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Foto: Gabriel Korpás, Peter Král, Viktória Botošová

Divadlo na oblohe v plnej svojej kráse
17
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM