Viktória Botošová Rôzne

Krvavý mesiac nad Zámkami slovami astronóma z nášho mesta: Kedy a ako môžeme pozorovať tento jedinečný úkaz?

O pôsobivé divadlo na oblohe by mal už onedlho postarať Mesiac. Pri jeho čiastočnom zatmení môžeme vidieť i nevšedné červené zafarbenie. Zisťovali sme, čo úkaz znamená a ako a kedy ho sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Krvavý mesiac nad Zámkami slovami astronóma z nášho mesta: Kedy a ako môžeme pozorovať tento jedinečný úkaz?
Zdroj: TASR

V marci tohto roka sa zraky Novozámčanov upierali na nebo pri pozorovaní čiastočného zatmenia Slnka, v auguste sme si vychutnávali pohľad na meteorický roj. V noci z 27. na 28. septembra na nás príroda chystá ďalšie vesmírne divadlo, tentoraz v hlavnej úlohe s Mesiacom.

Čo je za tým

My sme sa v tejto súvislosti s týmto prírodným úkazom spojili s Gabrielom Hodálom z Astronomického kabinetu na Tabakovej ulici v Nových Zámkoch. Ako nám vysvetli, sfarbenie Mesiaca je zapríčinené lomom svetla v atmosfére Zeme.

„Svetelné lúče na červenom konci spektra sú menej pohlcované a preto sfarbenie je dominujúce v týchto farbách. Mesiac je osvetlený nepriamo a samozrejme sa prejavuje aj stav atmosféry ako oblačnosť, znečistenie atď. a tiež je viditeľnosť ovplyvnená vzdialenosťou Mesiaca od stredu zemského tieňa,“ uviedol.

Kedy uprieť zrak na nebo

Milovníci krásnych vesmírnych úkazov si prídu na svoje v pondelok 28. septembra v skorých ranných hodinách. „Voľným okom je zaujímavé sledovať zatmenie od začiatku čiastočného 3:07LSEČ,skrz max. úplného o 4:47,až po koniec čiastočného o 6:27, ktoré však už bude prebiehať nižšie nad horizontom a pri svitaní," vysvetľuje Hodál.

Pri sledovaní vám podľa jeho ďalších slov, výrazne pomôžu klasické triedre, alebo iné pozorovacie ďalekohľady napríklad aj tie pre strelcov, ornitológov a iné. „Pri pozorovaní zatmenia Mesiaca sa nevyžaduje vysoké zväčšenie, skôr veľké, kvalitné zorné pole. Počas úkazu prebehnú aj nejaké zákryty hviezd pozorovateľné v silnejších prístrojoch, takže bude pekne sledovateľný aj vlastný pohyb Mesiaca," prezradil.

„Z domu môžete pozorovať úkaz pokiaľ máte výhľad na západnú časť oblohy. Prípadný záujemcovia o pozorovanie z Astronomického kabinetu sú samozrejme vítaní. Okrem vizuálneho pozorovania sa bude aj fotografovať,“ dodal Hodál.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM