Anton Hrachovský Šport

Hodnotenie futsalovej sezóny v Nových Zámkoch: Omladený káder odohral ročník so zdvihnutou hlavou

Futsalisti MFK Tupperware Nové Zámky zakončili sezónu 2015/2016 na siedmom mieste 1. slovenskej ligy vo futsale. Ako hodnotí sezónu vedúci družstva Kristián Molnár?

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie futsalovej sezóny v Nových Zámkoch: Omladený káder odohral ročník so zdvihnutou hlavou
Foto: Kristián Molnár

Po základnej časti skončili Novozámčania na 7. priečke, ktorá ich odsunula do play out – bojov o záchranu medzi elitou. Na postup medzi najlepších šesť tímov sezóny chýbali hráčom Nových Zámkov 4 body. V barážových stretnutiach si pripísali 4 víťazstvá a 2 prehry, vďaka čomu sa stali víťazom prvoligového play out a úspešne sa udržali v najvyššej súťaži. Napriek procesu omladzovania kádra odohrali futsalisti Nových Zámkov kvalitný ročník, veď spomínané play off im uniklo len o pár bodov. Potešiteľným je aj fakt, že po ligovej sezóne bola do reprezentačnej ´21´ povolaná až trojica hráčov – Martin Letko, Marcel Gašparík a Rudolf Gál.

Po sezóne sme sa porozprávali s vedúcim mužstva Nových Zámkov – Kristiánom Molnárom.

Aké máte dojmy z nedávno skončenej sezóny 2015/2016?

Napriek tomu, že sme aktuálnu sezónu ukončili na siedmom mieste, môžeme vysloviť spokojnosť. Pokračujeme v postupnom omladzovaní kádra, mnohí z nováčikov v našom drese boli takpovediac hodení do hlbokej vody, aj preto chvíľu trvalo, kým sme sa dostali do tempa. Odrazilo sa to samozrejme na prehrách v úvode sezóny, no napokon sme pri troche štastia mohli hrať aj play-off. Teší nás paradox, že napriek odchodu viacerých opôr sme sa umiestnili lepšie ako vlani. Myslím, že čas našich mladíkov ešte príde a uvidíme klub aj na vyšších pozíciách.

Čo rozhodlo o tom, že namiesto play off sa v Nových Zámkoch hrala skupina o udržanie v najvyššej súťaži?

Rozhodlo práve to, že tím prešiel v lete výraznými zmenami a nový mladší káder potreboval určitý čas, aby sa z futbalu plne preorientoval na futsal. Stálo nás to nejaké body v úvodných kolách, no ako som spomenul, na konci základnej časti sme živili reálnu nádej na šiestu priečku zaručujúcu play-off. Dôležitá bola aj druhá časť súťaže, kde sme hrali v skupine o udržanie. Tu sme si s prehľadom zabezpečili udržanie dve kolá pred koncom.

Aké mládežnícke kategórie hrali počas sezóny v Nových Zámkoch? Aké budú hrať v nasledovnej sezóne?

V našom klube momentálne evidujeme iba jedno seniorské družstvo, aj keď treba povedať, že je tvorené viacerými hráčmi v juniorskom veku. V slovenskom futsale nie je povinnosť mať mládežnícký tím, no napriek tomu sa s touto myšlienkou pohrávame.

V čom sú hlavné nedostatky klubu z Nových Zámkov? Čo ho delí od slovenskej špičky?

Futsal robíme v čisto amatérskych podmienkach. Prioritou našich hráčov je najprv rodina, potom zamestnanie alebo škola, nasleduje futbal, pretože gro futsalových hráčov sú ´obojživelníci´ a až na štvrtom mieste je futsal. Musím spomenúť, že práve veľký futbal nám robí najviac starostí, pretože v mnohých futbalových kluboch na úrovni tretej ligy a nižšie je akousi tradíciou zakazovať futsal. Akonáhle sa futbalovému klubu nedarí, na vine je hráč, ktorý si bol zahrať futsal. Vlani sa nám dokonca stalo, že do reprezentácie SR U21 sme mali nominovaných troch hráčov, ale futbalové kluby ich nepustili!

Futsal naberá vo svete na popularite. V čom má slovenská liga najväčšie rezervy?

Najväčšie rezervy našej súťaže a celkovo slovenského futsalu sú v ich riadení. V okolitých krajinách je hmatateľný progres, zatiaľ čo u nás klubov ubúda. Futsal je rýchla a atraktívna hra, no agenda je tu katastrofálna. Futsal sa s postupom času čoraz viac začleňuje do štruktúr Slovenského futbalového zväzu a práve od tejto spolupráce očakávame zlepšenie pomerov.

Niekoľko hráčov Nových Zámkov bolo nominovaných na reprezentačné akcie. Ako hodnotíte ich reprezentáciu klubu na medzinárodnej úrovni?

Teší nás, že v drese SR U21 sa v nedávnom dvojzápase proti Slovinsku objavila až trojica našich odchovancov – Martin Letko, Rudolf Gál a Marcel Gašparík mladší. Tréner Janík s ich účinkovaním vyjadril spokojnosť, škoda je Gašparikovho zranenia. Naopak, po zranení sa do nominácie SR U18 vracia Patrik Molda.

Aké má klub plány a vízie do najbližších sezón?

Chceme pokračovať v práci s aktuálnym kádrom, ktorý by sme ešte radi doplnili jednak o skúsenejších futsalistov, ale dvere majú u nás vždy otvorené najmä mladí hráči. Aj preto by som využil tento priestor a pozval mladých futbalistov zaujímajúcich sa o futsal na naše tréningy.

Čítajte tiež:
Slovenskí futsalisti si zmerajú sily so Slovinskom: Vo výbere aj trojica zo Zámkov!
Novozámocká obrankyňa v reprezentačnom výbere: Na Majstrovstvá Európy sa neskutočne teším
Vyhrali ligu, no medzi elitou budú chýbať. Prečo ostávajú hádzanárky Šurian v 1. lige?
Prinášame PREHĽAD futbalových výsledkov v okrese, Nové Zámky 9 zápasov bez prehry! Hádzanárky Šurian vyhrali titul v 1. lige. Čo je za úspechom tohto kolektívu?
Hokejisti Nových Zámkov absolvujú prípravu proti zvučným menám, známa je aj výška vstupného

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM