Anton Hrachovský Samospráva

Novozámocké chodníky by sa mali lesknúť: Mesto chce nové čistiace vozidlo

Po získaní multifunkčného vozidla na správu ciest chce mesto získať podobný stroj. Ten by sa mal starať o novozámocké chodníky.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké chodníky by sa mali lesknúť: Mesto chce nové čistiace vozidlo
Foto: Anton Hrachovský

Po získaní multifunkčného vozidla na údržbu ciest sa Mesto Nové Zámky uchádza o poskytnutie podpory formou dotácie pre rok 2017 na ďalšie – tentoraz vysokovýkonné komunálne zametacie chodníkové vozidlo. To by malo byť súčasťou projektu „Čisté ulice – kvalitné ovzdušie v meste Nové Zámky“, do ktorého sa možno zapojiť v zmysle zverejnenej Výzvy z Environmentál­neho fondu.

Príslušenstvo nového vozidla tvoria tri zametacie kefy, striekacia vysokotlaková pištoľ – wapka na umývanie nedostupných miest, ručná sacia hadica na lístie a príprava na zimné nadstavby.

„Mestské zastupiteľstvo schvaľuje realizáciu a zabezpečenie spolufinancovania vo výške najmenej 5% z celkových predpokladaných výdavkov projektu ´Čisté ulice – kvalitné ovzdušie v meste Nové Zámky´,“ znel návrh na uznesenie, ktorý poslanci svojím hlasovaním schválili.

Poslanca Starzyka na podnet obyvateľa zaujímalo, prečo ide toto vozidlo kupovať mesto a nie spoločnosť Brantner, ktorá má na starosti čistotu ulíc. Podľa neho sa jedná o nahrádzanie aktivít Brantneru. „Nejedná sa o nahrádzanie. Do výziev sa zapája vždy Mesto Nové Zámky, rovnako mesto je spoluvlastníkom spoločnosti Brantner. Pokiaľ sme pri podobných výzvach úspešní, sanujeme svoje financie,“ odôvodnil návrh primátor Otokar Klein. „Výzvy sú dané ministerstvami a pokiaľ je možnosť sa do nich zapájať, tak verím, že naše mesto sa vždy zapojí,“ dodal primátor.

Zvýši sa kvalita ovzdušia a zníži sa zaťaž životného prostredia?

Realizácioa tohto projektu by mala mať pozitívny dopad na rozvoj mesta a zlepšenie životných podmienok obyvateľov. Pričiniť by sa o to mali hlavne znížením záťaže životného prostredia a zlepšenia kvality ovzdušia v meste formou eliminácie koncentrácie tuhých častíc PM 10 ovzduší. Ďalšou podstatnou výhodou by malo byť zlepšenie kvality a čistoty verejných priestranstiev a to aj ťažko prístupných miest, na údržbu ktorých mesto v súčasnosti nedisponuje vhodnými mechanizmami (pod lavičkami, kúty budov, autobusové zastávky, rôzne prístrešky).

Predpokladaný rozpočet projektu je 196 tisíc eur, z toho by sa malo mesto podieľať 5%, čo predstavuje 9 800 eur. Zvyšnú sumu 186 200 eur poskytne Environmentálny fond. Predpokladaný termín realizácie projektu je rok 2017.

Môže vás zaujímať:

Mesto pokračuje v službách novozámockým deťom: Do školy pocestujú opäť zadarmo

Mesto bojuje s parkovacími problémami na sídliskách: Zverejnilo návrh riešenia

Pred štartom Tipsport ligy: Okolie zimného štadióna dostane nový šat, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM