Anton Hrachovský Samospráva

Mesto bojuje s parkovacími problémami na sídliskách: Zverejnilo návrh riešenia

Problémy s parkovaním na novozámockom sídlisku. Riešením má byť výstavba radových garáží.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje s parkovacími problémami na sídliskách: Zverejnilo návrh riešenia
Zdroj: Mesto Nové Zámky

Boj o parkovacie miesta je v našom meste na dennom poriadku. Problém, ktorý dlhodobo trápi mnohých Novozámčanov, chce vedenie mesta riešiť aj na husto obývanom sídlisku Juh. Na poslednom Mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 17. marca 2016, rozhodli poslanci hlasovaním o schválení návrhu finančnej analýzy projektového zámeru riešenia stacionárnej dopravy. Len nedávno pribudlo nové parkovisko v lokalite sídliska Nábrežie.

Návrh parkovania na Juhu

Vedenie mesta Nové Zámky zverejnilo na svojom webe návrh riešenia statickej dopravy na uliciach Hradná, Jazdecká a T. Vansovej. Spomínaným riešením má byť výstavba radových garáží a parkovacích státí.

V súčasnosti je táto lokalita charakteristická odstavnou plochou, kde parkujú vozidlá, pričom ďalší potenciál je najmä vo využití plôch po bývalej elektrotechnickej škole. Podľa štúdie Žilinskej univerzity, ktorú si mesto pre tento účel objednalo, bolo zistených 101 parkujúcich vozidiel, pričom novým vyznačením a reorganizáciou by sa docielilo minimálne 155 (navýšenie o 54 miest) ako aj 60 nových parkovacích miest na mieste bývalej elektrotechnickej školy. Štúdia však podotýka, že v takomto prípade je nutná stavebná úprava, keďže základy bývalej školy sú vyššie oproti ploche súčasného parkoviska. Bude nutné vybudovanie prístupového nájazdu alebo rampy.

Podľa výsledkov štúdie bude mať výhľadový dopyt po parkovaní v Nových Zámkoch stále rastúcu tendenciu.

„Riešená lokalita má výrazný deficit parkovacích plôch, ktorý je citeľný najmä v obytných súboroch Juh I.-III., charakteristických intenzívnym spôsobom zástavby,“ uvádza sa v analýze projektového zámeru, ktorú vypracoval poslanec Peter Velecký a o ktorom sa rokovalo ešte na marcovom mestskom zastupiteľstve.

Počet áut v okrese sa za posledných 11 rokov takmer dvojnásobil

Vybavenosť obyvateľstva okresu Nové Zámky dosiahla v roku 2014 hodnotu 348 OA/1000 obyv. V období rokov 2003 až 2014 došlo k nárastu hodnoty ukazovateľa o 84 %. Tento rast bol spôsobený rastom počtu evidovaných OA v okrese Nové Zámky a čiastočne poklesom počtu obyvateľov okresu o viac ako 6000 obyvateľov. V roku 2014 vybrala polícia na pokutách za nesprávne parkovanie 33 375 eur, za prvých deväť mesiacov roka 2015 to bolo 37 305 eur.

Môže vás zaujímať:

Novozámocké sídlisko sa rozrastie: Pribudnú nové obytné domy

Mesto Nové Zámky pokračuje v opravách chodníkov: Na TÝCHTO miestach sú už nové

Pred štartom Tipsport ligy: Okolie zimného štadióna dostane nový šat, FOTO

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM