Anton Hrachovský Správy

Vybrali ste najkrajší erb obce okresu Nové Zámky: Takto dopadlo HLASOVANIE

V našom okrese sú desiatky obcí. Ktorá z nich má však najkrajší erb? Pýtali sme sa našich čitateľov v hlasovaní.

Zdroj: Dnes24.sk

Erby majú svoju bohatú históriu a neraz i tajomnú symboliku. Rytieri mali pôvodne erby na svojich štítoch, ktorými sa bránili a až postupom času, čiže koncom 12. storočia, začali označovať šľachtickú hodnosť.

Erby však vznikajú aj v súčasnosti, dnes aj mnohé moderné mestá, ktoré majú jednotlivé mestské časti, si dávajú u odborníkov urobiť práve erb.

„V Európe je takáto tradícia od stredoveku. Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce,“ uvidela pre náš portál etnologička a historička Katarína Nádaská.

Ten NAJ z okresu Nové Zámky

V našej čitateľskej výzve ste hlasovali o najkrajší erb obcí novozámockého okresu. Jednoznačným víťazom sa stali Tvrdošovce (21,7 %), druhá skončila obec Komoča (10,5 %) a tretia Chľaba (8,8 %).

Všetky erby sú zapísané v Heraldickom registri SR. Ako je pri víťaznom erbe obce Tvrdošovce uvedené, „V červenom štíte na zelenej oblej pažiti je strieborný, zlatým trojitým krížom ukončený pamätník v podobe na užšom podstavci stojaceho zastrešeného hranola so zlatou nikou.“

Podľa Heraldického registra ide o nový erb s pamätníkom Františka II. Rákociho z roku 1706. Vo väčšom erbe stojí za štítom ako heraldický nosič sv. Vojtech – Adalbert podľa historických pačatí, používaných v obci od 16. storočia.

Zaujímavý je aj erb druhej z vami vybraných obcí – Komoče. V striebornom štíte zo zeleného vŕška vyrastajú tri červené zlatostredé a zelenokališné ruže na zelených stopkách so slzovitými listami. Rastlinný motív erbu pochádza z obecnej pečate, doloženej na archívnych dokumentoch od roku 1781.

Erb obce Chľaba ležiacej pri hranici s Maďarskom znázorňuje poľnohospodársky motív podľa pečatidla obce z 18. storočia. Zo spodného okraja zeleného štítu vyrastajú dva zlaté bezosté klasy na dlhých stopkách, medzi nimi sú strieborné radlice – čerieslo a lemeš, prevýšené zlatým, červenou stuhou previazaným obilným snopom.

Zobrazenia erbov nájdete v našej galérii.

Ak sa chcete dozvedieť o erboch a jeho symboloch viac, pozrite si krátky rozhovor s Katarínou Nádaskou.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Hlasovanie o najkrajší erb obcí z okresu Nové Zámky
9
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM