Viktória Botošová Rôzne

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Zámkoch a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Vytúžené oteplenie a príchod jari láka von aj Novozámčanov. Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest v meste či jeho okolí, kde stojí za to stráviť počas jari voľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Zámkoch a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu
Zdroj: TASR

S koncom zimy viacerých určite zasiahla jarná únava, ktorú pociťujú aj Novozámčania. Proti depresiám, ktoré nie sú ojedinelé, sa však dá účinne bojovať. Pomôže vám jarná očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v Nových Zámkoch a okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Lesopark Berek

Medzi miestami na pobyt v prebúdzajúcej sa jarnej prírode, určite nesmie chýbať lesopark Berek, ktorý sa nachádza v tichom prostredí juhozápadnej časti Nových Zámkov s názvom Veľký háj. Najradšej ho navštevujú rodiny s deťmi, páriky či starší ľudia. Keďže sa v ňom nachádza viacero chodníčkov, asfaltových aj lesných je ideálnym miestom na prechádzky v prírode, no dá sa tu aj chutne najesť.

Lesopark sa pýši stromami rôznych druhov, niektoré dosahujú stovky rokov, iné sú zákonom chránené. Berek je najčistejšou časťou mesta. Aj preto sa sem nedostanete autom, len peši, alebo na bicykli, mostom cez rieku. „Lesík v Bereku je pre mňa ten naj. Človek si tam aspoň trošku oddýchne od mestského hluku a zhonu. Niet nad pobyt v prírode,“ uvádza Betka (24).

Novozámocká hrádza

S pribúdajúcimi slnečnými dňami sa zapĺňa aj v chladnejších dňoch, nie až tak preľudnená novozámocká hrádza pri rieke Nitra. Väčšina Novozámčanov, obľubuje hrádzu nášho mesta. Dôvodom je príroda, prostredie, ale aj možnosť prechádzok, behu, korčuľovania a iných možností športu, ktoré ponúka. S jarným počasím pribúdajú k venčiacim psíčkarom, športovci, zaľúbené páriky, mamičky s kočíkmi i rodinky na prechádzkach.

Mamičky s kočíkmi, ale aj s deťmi obľubujú toto prostredie. „Hrádza, ponúka možnosti na šport a zábavu pre deti, ktoré sa tu môžu vyblázniť, vybehať a pritom sa nemusíme báť, či nevybehnú na cestu,“ hovorí mamička Katka (36). Možnosti športu, ktoré hrádza ponúka obľubujú viacerí. „Mne osobne sa páči to, že na hrádzi sa môže behať popri rieke plus to okolie a prostredie na hrádzi celkovo,“ hovorí Radka (24).

Sihoť

Sihoť je medzi obyvateľmi Nových Zámkov, taktiež jednou z obľúbených a navštevovaných častí mesta. Toto miesto využívajú rybári, deti sa môžu vyšantiť na detskom ihrisku, športovci si zacvičiť v exteriérovom fitness parku, no na svoje si tu prídu aj nadšenci skateparku.

„Keď sa chcem dostať na Sihoť môžem si dať prechádzku dookola po hrádzi, alebo rovno krížom cez mesto. Počas horúcich dní tu vysoké stromy vytvárajú príjemný chládok. Môžeme posedieť na lavičke, alebo opekať, no deti sa najviac vyšantia na preliezkach,“ hovorí mamina Sandra (28).

Zúgov

Miesto, ktoré sa môže popýšiť najvyššou obľúbenosťou u obyvateľov a momentálne aj najväčšou medializáciou. Vodopády (kaskády) na severovýchodnom okraji mesta, sú súčasťou chránenej prírodnej oblasti Zúgov na rieke Nitra. Doteraz miesto relaxu, prechádzok, opekačiek a zvukov prírody, však zaplnili ťažké stavebné mechanizmy. Projekt malej vodnej elektrárne vzbudzuje od začatia prác na Zúgove veľký rozruch medzi Novozámčanmi.

„Zúgov je jediné miesto v Zámkoch, kde chodilo vždy veľa ľudí, kde bol kľud a pekná príroda. Toľkokrát sme tam chodili s priateľom aj s rodinou. Dúfam, že tam nebude vodná elektráreň,“ spomína zarmútená Bianka. Ako dodáva, teraz sa už nič nedá spraviť len stáť a pozerať sa, no pokiaľ by sa niečo podarilo zachrániť, bolo by to super. Prechádzky na Zúgov, však niektorých aj tak neodrádzajú. Jarné prechádzky praktizuje so svojim psíkom aj Lucia (20). „ S Fanny chodievam na prechádzky na Zúgov často. Chodím peši okolo štrandu po hrádzi, len je to ďaleko, ale so sesternicou zvyknem chodiť autom, ona má tiež poľovníckeho psa,“ hovorí.

Vodný mlyn

Vodný mlyn sa nachádza neďaleko mesta Kolárovo, ktoré leží približne 20 kilometrov od Nových Zámkov. Vodný mlyn a drevený most v Kolárove láka turistov, ale aj domácich. Okrem samotného mlyna môžu navštíviť aj malé technické múzeum s ukážkami poľnohospodárskych strojov, náradia a tiež gazdovský dvor s rôznymi domácimi zvieratami.

„Je to príjemné prostredie, kde sa viete zabaviť s priateľmi, alebo s rodinou. V areáli sa nachádzajú rôzne druhy zvierat. Sú tam aj koníky, ktoré vlastnia tunajší farmári. Na svoje si tu prídu aj gurmáni, keďže obvykle sa tu podáva chutný guláš. O okolie je pekne a príkladne postarané,“ povedal o okolitom prírodnom areáli Andrej (28).

Ak sa tiež chystáte vyraziť na čerstvý jarný vzduch a patríte k tým, pre ktorých je foťák povinnou výbavou na výlety, nechajte sa za fotku odmeniť! Či už zachytíte jarné kvety, pučiace stromy, prvý poletujúci hmyz, alebo máte pekné zábery jari, prihláste ich do malej jarnej fotosúťaže!

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM