Anton Hrachovský Samospráva

O úspech bojuje v Zámkoch 9 občianskych projektov: Verejnosť rozhodne hlasovaním

Idea participatívneho rozpočtu v Nových Zámkoch sa presúva do ďalšej roviny. Obyvatelia budú môcť rozhodnúť o tom, ktoré z občianskych návrhov sa budú realizovať.

Ilustračný obrázok k článku O úspech bojuje v Zámkoch 9 občianskych projektov: Verejnosť rozhodne hlasovaním
2
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Projekt participatívneho rozpočtu sa dostal do ďalšej fázy. Je ňou hlasovanie obyvateľov o víťazné návrhy.

V roku 2019 pribudla do mestského rozpočtu položka „Participatívny rozpočet“. Vďaka sume 20-tisíc eur, ktorá je pre tento účel vyčlenená, budú môcť obyvatelia realizovať svoj projekt.

Projekty navrhujú občania

O priazeň sa v hlasovaní uchádza 9 občianskych projektov. Od 11. do 20. júna prebieha fyzické a elektronické hlasovanie, po ktorom bude nasledovať jeho vyhodnotenie. Do konca júna prebehne vyhodnotenie hlasovania, od 1. júla do 30. novembra je čas na samotnú realizáciu podporených projektov.

Súťažné projekty v participatívnom rozpočte

  • Mesto je krajšie s kvetmi

Projekt je zameraný na vysadenie kvetinových záhonov na miestach, ktoré sú na to mimoriadne vhodné a sú momentálne veľmi zanedbané a kazia celkový estetický vizuál mesta.

  • Detské Ihrisko Cyril

Cieľom projektu je revitalizácia a zatraktívnenie pieskoviska a tým vytvorenie detskej zóny a socializácia deti a rodičov. Revitalizácia by podľa navrhovateľa pomohla k tomu, aby sa pieskovisko stalo atraktívnejším miestom, kde by sa mohli stretávať rodičia s deťmi zo sídliska Cyrilometódska, prípadne z blízkych ulíc.

  • Mládežnícky festival TeenFest

Pôjde o festival, ktorý pripravia mladí mladým. Budú prezentovať svoje talenty v oblasti hudby, umenia, zábavy a športu. Festival sa bude odohrávať na Hlavnom námestí, pre divákov bude bezplatný a o jeho organizáciu sa postarajú dobrovoľníci.

Cieľom projektu je motivovať deti a mladých ľudí k zapojeniu sa do kultúrneho a občianskeho života v meste. Festival im má poskytnúť priestor na sebarealizáciu mimo oficiálnych štruktúr.

  • Detské Ihrisko Cyril2

V tomto projekte ide o revitalizáciu existujúceho pieskoviska, ktoré je momentálne zanedbané a rastie v ňom burina.

  • Vráťme Čerešňovej ulici čerešne

Ide o výsadbu čerešňových stromov na Čerešňovej ulici za hrádzou, pred záhradkami, v úseku od bývalej teplárne pri zbernom dvore po Fillerov kopec.

  • Festival inovatívneho vzdelávania Pod jednou strechou

Projekt je zameraný na rozvoj povedomia a šírenia inovatívnych prístupov vo výchove a vzdelávaní medzi laickou i odbornou verejnosťou. Orientovať by sa mal na tri skupiny – rodičov, deti a pedagogickú obec. Cieľom je predstaviť verejnosti zážitkovou formou rozmanité a inšpirujúce prístupy vo vzdelávaní.

  • Športové vybavenie komunitného centra Kompas

Cieľom je zabezpečiť vybavenie, ktoré budú využívať deti už od pár mesiacov života pre rozvoj pohybových zručností, pre správny vývoj klenby nohy, pri osvojovaní si koordinačných zručností a to v interiéri aj v exteriéri

Projekt maľovania betónových plôch interaktívnymi maľbami a kresbami chce dosiahnuť, aby deti trávili, čo najviac času hraním sa v prirodzenom prostredí.

  • „Život pre Lastovičiu“

Cieľom projektu je budovanie komunity na Lastovičej ulici, výsadba zelene, natieranie oplotenia. Ide o projekt, ktorý vznikol ako reakcia na pôvodný zámer radnice vystavať vo vnútrobloku na Lastovičej garážový komplex.

Ako sa dá hlasovať

Za jednotlivé projekty je možné hlasovať elektronicky i klasickým hlasovacím lístkom. Elektronické hlasovanie bude prebiehať prostredníctvom sms hlasovania v systéme Hlas občanov. Hlas možno udeliť viacerým projektom naraz.

Podporu cez hlasovací lístok je možné vyjadriť v Turisticko-informačnej kancelárii v Dome kultúry Kovak a v kancelárii prvého kontaktu Mestského úradu na prízemí budovy, kde sú umiestnené hlasovacie urny. Hlasovací lístok je dostupný aj v mestských novinách Castrum Novum (č. 11/2019).

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Hlasovať za občianske projekty možno aj v Kovaku a na Mestskom úrade
2
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM