Anton Hrachovský Samospráva

Betónové plochy v Nových Zámkoch ožijú: Deti dostanú nový priestor na zábavu

Jeden z poslancov sa rozhodol revitalizovať betónové plochy na sídliskách. Na viac podrobností sme sa spýtali autora iniciatívy Petra Mészárosa.

Ilustračný obrázok k článku Betónové plochy v Nových Zámkoch ožijú: Deti dostanú nový priestor na zábavu
Zdroj: Dnes24.sk/Mesto Nové Zámky

Novozámocký poslanec Peter Mészáros sa rozhodol, že s pomocou verejnosti prispeje k revitalizácii nevyužitých betónových plôch na sídliskách. Vďaka farebným prvkom by sa mali zmeniť na možnosti rekreačno-športového a intelektuálneho využitia rodín s deťmi.

„Napríklad v škandinávskych krajinách podobné maľby na betónových plochách deti veľmi rady využívajú a trávia tu oveľa viac času než predtým. Pekné farebné pútavé obrazce súčasne slúžia aj ako interaktívna hra," uviedol Peter Mészáros pre webovú stránku mesta.

Spýtali sme sa ho na niekoľko bližších informácií.

Úprava zanedbaných betónových plôch

Máte vytipované konkrétne lokality s betónovými plochami? Ak áno, ktoré resp. koľko ich je?

Áno, presné lokality sú vytypované. Ešte stále mapujem posledné časti nášho mesta, ktoré som doteraz nezmapoval. Ale z údajov, ktoré zatiaľ mám, bude betónových plôch určených na ich premenu zhruba päťdesiatka. Všetky plochy sú umiestnené na pozemkoch Mesta Nové Zámky. Nebude sa teda zasahovať do súkromného majetku.

Kedy by ste to chceli realizovať a odovzdať do užívania?

Poprosil som Mestský úrad, aby mi vydal súhlas na revitalizáciu betónových plôch, ktoré sú doteraz nevyužívané. Je potrebné najskôr zmapovať aj celý stav plochy, jeho kvalitu a vhodnosť umiestnenia interaktívnych malieb. Niektoré betónové plochy sú v stave, že by najskôr potrebovali miernu rekonštrukciu a vyčistenie.

Minimálne o vyčistenie celej plochy sa postarám. Časový harmonogram je naplánovaný tak, aby do „Dňa detí“ boli plochy pripravené na používanie. Máme teda mesiac a pol na celú realizáciu, na čo sa však veľmi tešíme. Ak píšem v množnom čísle, je to preto, lebo sa mi ozývajú obyvatelia nášho mesta ochotní priložiť ruku k dielu.

Čo v prípade, že takýto projekt v participatívnom rozpočte neprejde? Kto vlastne bude o žiadostiach rozhodovať?

Od začiatku som pripravený projekt financovať spolu s ďalšími dobrovoľníkmi sám. Avšak, keďže MsZ schválilo Participatívny rozpočet, ktorý je určený na podobné aktivity, minimálne sa pokúsime o čerpanie prostriedkov na nákup potrieb ako je farba a makety. Participatívny rozpočet je určený pre širokú verejnosť, na predkladanie a financovanie rôznych projektov.

Nerozmýšlali ste, že práve na takéto aktivity by sa použili prostriedky z transparentného účtu, ktorý ste zriadili?

Zmysel a účel Transparentného účtu je niekde inde. Som rád, že postupne prispievajú na tento účel aj poslanci MsZ. Práve za týmto účelom bol zriadený. Ukázať našim spoluobčanom, že sa vieme, ako verejní činitelia dobrovoľne vzdať časti svojej mzdy (odmeny) s cieľom, pomôcť tam, kde to bude najviac potrebné.

Od začiatku preferujem, aby sa prostriedky z transparentného účtu použili v prípade sociálne slabších rodín (napr. nákup školských pomôcok) , podpore športu detí a mládeže (napr. nákup športovej výstroje pre deti, ktoré majú talent, ale žiaľ rodina si nemôže dovoliť kúpiť drahú výstroj, príp. na financovanie účasti na športových súťažiach, olympiádach a pod.), riešeniu nepriaznivého zdravotného stavu niektorého z našich obyvateľov (v prípade vážneho ochorenia, kde bude potrebné a vhodné prispieť na drahú liečbu).

V konečnom dôsledku však moja výzva smerovala všetkým obyvateľom nášho mesta, pretože oni budú najviac nápomocní pri prerozdeľovaní prostriedkov z transparentného účtu. Výhodou takéhoto účtu je že, v každom momente má k nemu prístup široká verejnosť a je vidieť, ako je s finančnými prostriedkami na tomto účte naložené.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM