Viktória Botošová Rôzne

Neutíchajúce protesty aktivistov proti výstavbe elektrárne: Výzvu na odstúpenie poslancov plánujú prezentovať aj na zastupiteľstve

V novozámockej prímestskej časti Zúgov pokračovali ďalšie protesty aktivistov proti výstavbe malej vodnej elektrárne.

Ilustračný obrázok k článku Neutíchajúce protesty aktivistov proti výstavbe elektrárne: Výzvu na odstúpenie poslancov plánujú prezentovať aj na zastupiteľstve
Foto: Viktória Botošová

O petícii novozámockých aktivistov, ktorá sa podpisovala na Zúgove, sme vás už informovali v piatkovom článku – Pokračujúce práce na Zúgove sprevádza nová petícia: Investor zvažuje žaloby! FOTO a VIDEO

Aktivisti tvrdia svoje

Aktivisti obviňujú investora AMV INVEST, s. r. o., z kalamitných situácií, ktoré na Zúgove zaznamenali. V prvej polovici tohto týždňa našli rybári neďaleko staveniska ležať na troch kopách uhynuté ryby. Domnievajú sa, že ryby na toto mieste niekto vysypal.

„V posledných dňoch došlo v súvislosti so stavbou elektrárne k masovému úhynu rýb, strhnutiu časti pravého brehu rieky i problémom pri prehradzovaní rieky. Ohrozené sú bobry, vydra riečna, plávky popolavé i rybárik riečny,“ odzneli na protestnom zhromaždení výčitky zo strany aktivistov. Zástupca investora hovorí o zbytočne vyvolávanej panike. Prípadom Zúgov sa zaoberá aj úrad ochrany prírody.

Prvé práce súvisiace s výstavbou malej vodnej elektrárne sa začali 19. marca. Na miesto vtedy dorazil po upozornení občanmi primátor Otokar Klein, ktorý sa spolu s ďalšími aktivistami postavil pred bagre a bránil pokračovaniu prác. V nočných hodinách novozámocký investor stavbu oplotil a v piatok 20. marca pokračoval v prácach. Primátor vyzval občanov mesta, aby prišli k Zúgovu a spoločne zabránili plánovanej výstavbe.

Legálna a riadne schválená výstavba

Zástupca investora Miloš Višňovský konštatoval, že uvažuje o právnych krokoch, pretože vedenie mesta ohrozuje výstavbu, ktorá je legálna a riadne schválená.

„Na elektráreň bola riadne vypísaná verejná súťaž, ktorú sme vyhrali. Táto vodná elektráreň mala vyrásť ako súčasť strategického plánu vlády z roku 2006, no trvalo osem rokov, kým sme dostali potrebné stavebné povolenie. Staviame na našich a prenajatých pozemkoch. Jej výstavbu určite nezastavíme, lebo nemáme prečo,“ konštatoval.

Viceprimátor Lukáš Štefánik potvrdil, že všetky povolenia investora sú v poriadku.

Poslanci predchádzajúceho mestského zastupiteľstva schválili zmenu územného plánu, ktorá umožňuje na Zúgove postaviť malú vodnú elektráreň. Aktivisti tvrdia, že 12 z nich sedí aj v súčasnom mestskom zastupiteľstve a petíciou žiadajú ich odstúpenie.

Výzvu na ich odstúpenie plánujú prezentovať aj na rokovaní zastupiteľstva. Ďalšiu petíciu, zameranú proti výstavbe elektrárne, podpísalo vyše 2000 obyvateľov mesta a okolia.

Malá vodná elektráreň vzniká na rieke Nitra v lokalite Zúgov. Prímestská časť na okraji Nových Zámkov je známa svojimi vodnými kaskádami. Pre obyvateľov mesta je Zúgov miestom relaxu a odpočinku.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM