Anton Hrachovský Kultúra

Na amfiteátri v Zámkoch začala digitalizácia: Toto je termín prvého premietania

Novozámčania sa môžu tešiť na už dávnejšie avizovanú novinku pre milovníkov filmu. Viete, aký film sa bude hrať ako prvý v zdigitalizovanom amfiteátri?

Ilustračný obrázok k článku Na amfiteátri v Zámkoch začala digitalizácia: Toto je termín prvého premietania
Foto: Anton Hrachovský

V máji 2018 začala prebiehať v novozámockom amfiteátri už dávnejšie avizovaná digitalizácia. Amfiteáter v Nových Zámkoch sa tak stane ďalším digitalizovaným pomocou technológie štandardu DCI. Slávnostné otvorenie je naplánované na 1. júna 2018 o 21:00. Aké novinky na návštevníkov čakajú?

Zdigitalizovaný amfiteáter

O lepší filmový zážitok sa tak postará moderná technológia D-Cinema. Tituly tak dostanú kvalitnejší obraz i zvuk a veľkou výhodou je i fakt, že do amfiteátra sa tak dostanú aj filmové premiéry. Od roku 2002 využívajú túto technológiu hollywoodske spoločnosti ako 20th Century Fox, Universal Studios, The Walt Disney Company či Warner Bros.

„Celá inštalácia zaberie tak 7 až 10 dní. Je treba pripraviť celú premietaciu kabínu a nainštalovať sem 220 kilogramov techniky,“ povedal Michal Smolárik z novozámockej firmy AudioMaster, ktorá proces digitalizácie zabezpečuje. Techniku dovezú vo štvrtok 24. mája dvomi autami. Zmeny nastanú aj mimo kabíny a dotknú sa zvuku – k doterajšiemu stereu pribudne tretí – centrálny kanál. Z hľadiska svietivosti a účinnosti systému sa tu nebudú premietať 3D filmy – obraz by bol príliš tmavý.

„Oproti minulým sezónam bude najväčším rozdielom to, že po novom sa budú premietať aj premiérové filmy,“ vysvetlil Michal Smolárik.

Podľa Michala Smolárika, spoločnosť AudioMaster už digitalizovala podobne aj amfiteátre v Košiciach, Galante, Senci či Podhájskej.

Financie pol na pol

Rozpočet na zavedenie digitalizácie je na úrovni 80-tisíc eur, z toho polovicu (39 714 eur) poskytne mestu Audiovizuálny fond z programu pre rozvoj audiovizuálnych technológií. Druhú polovicu nákladov pokryje mesto. O digitalizácii rozhodli novozámockí poslanci ešte v septembri 2017. Návštevníci sa možno dočkajú i nového osvetlenia, keďže sa podľa Smolárika zistilo, že niektoré lampy v areáli nesvietia.

Program otvorenia amfiteátra

Zdigitalizovaný ´amfík´ otvoria pre verejnosť na Medzinárodný deň detí 1. júna. Po príhovore a kultúrnej vložke príde na rad filmová premiéra francúzskeho rodinného filmu Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi.

  • 21:00 – Slávnostný príhovor primátora Otokara Kleina
  • 21:15 – Filmové melódie Sláčikového orchestra ZUŠ Nové Zámky
  • 21:30 – Filmová premiéra Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi

Vstup do amfiteátra je z Majzonovho námestia a pri príležitosti otvorenia je pre všetkých zdarma.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM