Anton Hrachovský Samospráva

Ďalšia dvojica v rozhovore: Aj títo poslanci budú rozhodovať o smerovaní Zámkov

Druhá časť seriálu o poslancoch Nových Zámkov, ktorí budú rozhodovať o smerovaní mesta v najbližších štyroch rokoch. Prečítajte si, čo trápi a aké sú priority Kataríny Hozlárovej a Michala Prešinského.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia dvojica v rozhovore: Aj títo poslanci budú rozhodovať o smerovaní Zámkov
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli odpovede štyroch novozámockých poslancov, ktorí budú zastupovať záujmy obyvateľov mesta v nadchádzajúcom volebnom období. Okrem iného ste sa tak dozvedeli, čo považujú za prioritný problém nášho mesta, ako si predstavujú svoje prvé kroky v pozícii poslanca a tiež, či už vedia, ako by mali postupovať pri rozdeľovaní mestských dotácií.

Tieto tri otázky sme položili i ďalšej dvojici, ktorá zasadne do poslaneckých kresiel. Prvou respondentkou je doterajšia členka mestského zastupiteľstva, riaditeľka Katolíckej spojenej školy na Andovskej ulici a zároveň predsedníčka mestskej komisie školstva, vzdelávania, sociálnych vecí a zdravotníctva Katarína Hozlárová. Do volieb vstupovala ako nezávislá kandidátka a získala 465 hlasov.

Druhým z opýtaných je ďalší z nováčikov v poslaneckom kresle, obchodný riaditeľ v oblasti dopravy a tiež jeden z tých, ktorí neváhali vyjadriť kritické poznámky na adresu doterajšieho vedenia radnice Michal Prešinský (nezávislý, 517 hlasov).

Katarína Hozlárová

Ktorá problematika v meste je podľa vás najpálčivejšîa a ako chcete prispieť k jej riešeniu?

Dôležité je pokračovať v nastolenom smerovaní, zapojiť sa do vyhlásených výziev, ako tomu bolo v uplynulom období. Rozhodne treba pokračovať v obnove ciest a chodníkov.

Bola by som veľmi rada, keby sa podarilo vyriešiť situáciu so ZUŠ a jej sídlom. Ocenila by som aktivity, ktoré by podporili separáciu odpadu v meste – či u jednotlivcov alebo spoločností. Ako doteraz, podporím každý návrh, ktorý posunie naše mesto dopredu. V akomkoľvek smere.

Čo budú vaše prvé kroky ako poslanca v nadchádzajúcom volebnom období? Aké sú vaše priority do nasledujúcich 4 rokov?

Nemám v úmysle robiť veľké zmeny vo svojom konaní. Budem sa naďalej intenzívne angažovať v oblasti kultúry a školstva. Už pracujeme na projektoch v predvianočnom období. Plánujem sa zamerať na projekty, ktoré vyplynuli z nášho členstva v aliancii Newcastles of the World a pripraviť konkrétne aktivity osožné pre obyvateľov nášho mesta. V oblasti turizmu a cestovného ruchu máme ešte ako mesto rezervy.

Zaujímam sa tiež o kroky mesta v realizácii Komunitného programu. V oblasti sociálnej i práce s mládežou. Práve medzi mládežou vidím veľký potenciál, ktorý by sa dal využiť pre spoločné dobro. Výchovou angažovaných mladých ľudí vieme zabezpečiť prosperitu mesta aj do budúcnosti.

Máte už prichystaný návrh na kľúč na prerozdeľovanie dotácií do športu a kultúry? Alebo ste za to, aby sa pokračovalo v doterajšom systéme?

Prerozdelenie dotácií bolo už témou toľkých diskusií, až mám pocit, že sa vyjadril už každý. Ako predsedníčka komisie som podporila návrh na prípravu nového systému prerozdelenia. Vidím veľký potenciál v komunitných projektoch a s tým súvisiacom participatívnom rozpočte. Ide však o zložitú problematiku, a preto neočakávam výsledok v priebehu krátkeho času. Ak chceme, aby bol systém funkčný, je potrebné ho odborne a zodpovedne pripraviť.

Okrem toho vidím priestor na osvetu v oblasti fundraisingu – je potrebné vzdelávať našich ľudí, predstaviteľov organizácií v oblasti financovania projektov. Aby sa orientovali na viaczdrojové financovanie a aktívne hľadali možnosti podpory svojich aktivít.

Michal Prešinský

Ktorá problematika v meste je podľa vás najpálčivejšîa a ako chcete prispieť k jej riešeniu?

Problémových oblastí je viac, na niektorých už spoločne s kolegami pracujeme. To, čo sa konkrétne aj mojej profesie dotýka, je doprava. Od ministra sme sa nedávno dozvedeli, že obchvat v Nových Zámkoch tak skoro neuvidíme, preto sa pokúsim prispieť takými návrhmi, ktoré by mohli odľahčiť dopravu na hlavnom ťahu.

Čo budú vaše prvé kroky ako poslanca v nadchádzajúcom volebnom období? Aké sú vaše priority do nasledujúcich 4 rokov?

Mám už pripravených niekoľko návrhov, ktoré plánujem na zastupiteľstve predložiť, no do ustanovujúceho zastupiteľstva by som ich zatiaľ nerád konkretizoval. Sú to všetko návrhy, ktoré považujem za nevyhnutné, aby sme mohli ozdraviť doterajšie fungovanie mesta. Veľký dôraz budem určite klásť aj na ochranu prírody.

Možno ma verejnosť vníma skôr ako kritika minulej garnitúry, ale mojím cieľom je posunúť naše mesto vpred a rád podporím každý dobrý návrh, ktorý by bol hoci aj z dielne druhého tábora.

Máte už prichystaný návrh na kľúč na prerozdeľovanie dotácií do športu a kultúry? Alebo ste za to, aby sa pokračovalo v doterajšom systéme?

Osobne považujem šport aj kultúru za dôležité súčasti nášho života. Sám sa venujem niekoľkým športom a viem si dobre predstaviť, ako musia kluby bojovať o každé euro. No systém prerozdeľovania dotácií, ktorý tu momentálne funguje, nepovažujem za šťastný.

Myslím si, že po tých všetkých turbulenciách z posledných týždňov by nejaká zmena konečne nastať mala. Musí sa však nastaviť taký systém, ktorý prinesie konsenzus na všetkých stranách a nebude politickým nástrojom. Touto témou sa budeme aj s kolegami intenzívne zaoberať, nakoľko je jednou z našich priorít.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM