Anton Hrachovský Samospráva

Nové Zámky z celého sveta sa stretli v Japonsku: Radnica plánuje rôzne spolupráce

Vedenie mesta vyslalo svojich zástupcov na konferenciu do Japonska. Zaujímalo nás, čo nám odtiaľ priniesli.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky z celého sveta sa stretli v Japonsku: Radnica plánuje rôzne spolupráce
Foto: Anton Hrachovský

Zoskupenie Newcastles of the world vzniklo v roku 1998, odvtedy sa jeho členovia stretávajú každý druhý rok, vždy na inom mieste. Cieľom tohto spoločenstva Newcastles of the world je zoskupiť mestá, ktoré spája rovnaký názov – ´Newcastles´, teda ´Nové Zámky´.

V súčasnosti je v aliancii 17 krajín a 19 miest. Slovenské Nové Zámky sú jej súčasťou od roku 2016. V rámci spoločných aktivít sa od roku 2017 konali podujatia s mestom Nové Hrady z Česka (stretnutia seniorov, výstava).

Stretnutie v Japonsku

Stretnutie zástupcov miest sa v roku 2018 konalo v japonskom meste Shinshiro. Novozámocká radnica naň vyslala poslankyňu Katarínu Hozlárovú a Máriu Ficza Szombat z referátu kultúry a mediálnych služieb. Časť verejnosti sa k tomuto kroku postavila kriticky po tom, ako mesto zverejnilo faktúru za letenky do Japonska vo výške 1630 eur. Zaujímalo nás teda, aký prínos bude mať účasť na konferencii pre Novozámčanov.

Výstupom zo stretnutia v Japonsku je komuniké, ktoré podpísali zástupcovia všetkých 17 delegácií z 15 krajín. Sú v ňom popísané aktivity, k realizácii ktorých sa účastníci zaviazali. Nasledujúce stretnutie bude v roku 2020 vo švajčiarskom Neuchateli. Radnica v Nových Zámkoch chce, aby boli súčasťou budúcej delegácie zástupcovia mládeže.

Zoskupenie Newcastles of the world vydalo aj knižnú publikáciu venovanú ´Novým Zámkom´ z celého sveta. V prípade nášho mesta má v nej byť okrem krátkeho popisu i fotka Hlavného námestia. Existuje aj kuchárska kniha obsahujúca recepty krajín zapojených do tejto aliancie.

Jedna z účastníčok konferencie – Katarína Hozlárová, mestská poslankyňa a riaditeľka Cirkevnej materskej školy sv. Filipa Neri opísala program v Japonsku nasledovne:

„Konferencia v Shinshiro mala program rozdelený na jednotlivé dni podľa oblastí spolupráce – kultúra, vzdelávanie, business, cestovný ruch. V rámci každej oblasti vzišli dve konkrétne aktivity, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcich dvoch rokoch. Paralelne prebiehala konferencia mladých – výsledkom ich rokovania je samostatný výstup o aplikácii. Rokovacím jazykom konferencie bola angličtina, okrem toho sme diskutovali so zástupcami Nemecka po nemecky, s lotyšskou delegáciou po rusky a so zástupcami Čiernej Hory po chorvátsky,“ uviedla Hozlárová.

Príde medzinárodná spolupráca?

Nové Zámky sa podľa nej aktívne zapojili do každej z tém a: „Prispeli k definovaniu konkrétnych krokov, ktoré môžu zefektívniť spoluprácu v rámci aliancie. Treba povedať, že okrem všeobecných aktivít vznikli možnosti bilaterálnej spolupráce, prípadne spolupráce menšieho počtu krajín. Pre nás predovšetkým tých v rámci Európy. Takto máme niekoľko návrhov na spoluprácu s mestami Neupils (Lotyšsko), Nyburg (Dánsko), Neuchatel (Švajčiarsko) a Herceg Novi (Čierna Hora),“ vysvetlila Katarína Hozlárová.

Projekty

Dôležité bude, ako radnica preniesie nové poznatky a kontakty do reality. „Z pobytu v Shinshiro sme si okrem kontaktov a nápadov na spoluprácu priniesli aj plány na rozvoj cestovného ruchu v našom meste. V porovnaní s ostatnými účastníkmi máme na tomto poli ešte rezervy,“ uviedla Hozlárová. Rozpracovaných má byť hneď niekoľko oblastí.

Novozámocký pas

Projekt Passport Newcastles of the world už vo svete funguje a novozámocká radnica by sa doň rada pripojila. „Podstatou je použitie osobitého ´pasu´ obyvateľa ktoréhokoľvek mesta Newcastles pri návšteve ktoréhokoľvek mesta Newcastles. Mestá zapojené do tohto projektu zverejnia ponuku pre návštevníkov – držiteľov pasu. Táto aktivita môže podporiť cestovný ruch v tom – ktorom meste,“ uviedla členka výpravy z nášho mesta. Môže ísť o vstupy do múzeí, galérií s výkladom zdarma, občerstvenie, obed s predstaviteľmi mes­ta.

„Zvlášť bol vypracovaný návrh spolupráce múzeí v jednotlivých mestách. Predstavitelia týchto inštitúcií nadviažu spoluprácu pri príprave spoločných projektov, výstav a virtuálnych prehliadok,“ dodáva Katarína Hozlárová.

Školstvo

Spolupráca na poli školstva a vzdelávania ponúka podľa Hozlárovej veľa možností. Od komunikácie medzi žiakmi jednotlivých miest v angličtine, po spoločné projekty v rámci e-Twinning či Erasmus až po výmenné pobyty študentov. Pre študentov z Nových Zámkov má byť k dispozícii konkrétna ponuka z Neuchatelu a Newcastle upon Tyne.

Podnikanie

„V oblasti obchodu a podnikania sa pripravuje databáza firiem, ktoré by mali záujem o spoluprácu s ktorýmkoľvek mestom v rámci aliancie. Tieto spoločnosti budú súčasťou veľtrhu firiem, ktorý bude súčasťou každej nasledujúcej konferencie. Takisto v oblasti odborného školstva sú ponuky na možnosti výmennej praxe pre študentov v oblasti hotelierstva,“ pokračuje Hozlárová.

Mladí

Snáď najväčší priestor ponúka zoskupenie pre mladých ľudí. „Tí majú možnosť prostredníctvom kontaktov zlepšiť svoje jazykové znalosti a spoznať nové kultúry. Ich aktívnou účasťou na stretnutiach si zlepšujú komunikačné schopnosti a učia sa pracovať spoločne na projektoch. Pre nich je vytvorená aplikácia, v rámci ktorej komunikujú mladí ľudia z miest Newcastles. Našou úlohou v najbližšej dobe bude zapojiť našich mladých ľudí do tejto aktivity, ako aj do ostatných projektov určených pre túto vekovú kategóriu,“ dodala Hozlárová na záver.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM