Anton Hrachovský Správy

Priaznivci historických vozidiel zažijú výnimočný víkend: Chystá sa zraz veteránov

V Palárikove blízko Nových Zámkov sa cez víkend uskutoční jubilejný 10. ročník výstavy a spanilej jazdy historických vozidiel. Rozhodne sa bude na čo pozerať.

Ilustračný obrázok k článku Priaznivci historických vozidiel zažijú výnimočný víkend: Chystá sa zraz veteránov
Zdroj: TASR

Spanilá jazda historických vozidiel začne v sobotu 21. mája 2016 v Palárikove, kde si od 7:00 môžu priaznivci pred Domom kultúry prezrieť nablýskané historické tátoše. Nasledovať bude jazda historických vozidiel po trase v okolí Nových Zámkov, pričom sa veterány objavia i v našom meste. Poobede je prichystaná výstava veteránov, ktorá bude pred domom kultúry od 16:00 sprevádzaná dobovou hudbou v podaní Zuzany Haasovej & The Susie Haas Band. Chýbať nebude výstava stabilných motorov Zdena Devečku ani divácka súťaž.

Myšlienka organizácie ešte v roku 2003

„Myšlienka zorganizovať stretnutie historických vozidiel v našej obci sa zrodila už v roku 2003. Veteránisti sa stretávajú na mnohých akciách, aby prezentovali svoje historické vozidlo, skúsenosti a ukázali ľuďom to, čo nevidia každý deň. To bol hlavný cieľ i v našom prípade,“ opisuje začiatky akcie Patrik Sucháň, jeden z organizátorov podujatia.

Minulý ročník mali možnosť fanúšikovia veteránov zhliadnuť hneď niekoľko netradičných kúskov.

„Minulý rok sme mali ako ťahák Cadillac V16 COUPE z roku výroby 1930 – vyrobených ich bolo 99 kusov. Cadillac na našej akcii bol vyrobený s číslom 98 a nasledovný bol už určený do múzea Cadillac. Úspech malo i Bugatti T40 GRAND z roku výroby 1928, vyrobených z tejto sérii bolo 50 kusov. Takéto vozidlo nie je bežné vidieť na podujatiach,“ opisuje klenoty z minulého ročníka Patrik Sucháň.

„V tomto ročníku máme na štartovnej listine dve takéto vozidlá. Najstarším vozidlom je Cadillac 30 z roku výroby 1913. Máme prihlásené i krásne motocykle od roku výroby 1924 napr. BSA, INDIAN, ARIEL, BMW, D-RAD atď. Premiéru na našej akcii bude mať i medzimestský autobus ŠKODA 706 RTO z roku výroby 1967, na ktorom sa v týchto dňoch dokončuje renovácia. Podľa našich informácii sa jedná o jediný kus v našej republike. Prihlásené je i nákladné vozidlo TATRA 111 s nadstavbou cisterna – BENZINOL a vojenský ťahač návesov TATRA 138 NTT. V poobedných hodinách diváci budú môcť vidieť i vystavené historické bicykle a stabilné motory, ktorých funkčnosť nám predvedie Zdeno Devečka z Galovian,“ poodhaľuje niektoré z chystaných atrakcií organizátor.

Účastníci i spoza hraníc Slovenska

Okrem fanúšikov z neďalekého okolia očakávajú organizátori opäť účastníkov aj spoza hraníc Slovenska. „V tomto roku máme účastníkov z Rakúska, Čiech a Slovenska. Potvrdená je účasť 27 osobných automobilov, dve nákladné vozidlá, tri autobusy a 28 motocyklov.“

„Toto podujatie sme začínali úplne jednoducho až sme sa prepracovali na úroveň ktorú sme dosiahli časom. Nie je to len mojou zásluhou ale aj tímu kamarátov a ľudí ktorý spolupracujú na tejto akcie. Vyzdvihnúť musím i našu obec a našich partnerov. Vďaka tejto podpory sa podujatie časom vylepšovalo. Akcia sa organizuje rok dopredu a snažím sa myslieť na všetky detaily. Nič sa nenecháva na náhodu, samozrejme stále nie je všetko tak ako si predstavujem,“ vysvetľuje Patrik Sucháň. „Účastníci sú na 95 percent všetko moji známi a preto nemáme ani problém s účasťou. Niektorých poznám už viac ako 15 rokov. Snažím sa vyberať vozidlá, ktoré nevidíte hocikde a samozrejme podľa možností. Účasťou na mnohých akciách doma i v zahraničí som spoznal veľa ľudí, ale i okolie a prírodu miesta konania podobnej akcie,“ dodáva na záver Sucháň.

Kolóna veteránov bude v sobotu 21. mája 2016 prechádzať i cez Nové Zámky.

Trasa veteránov: Palárikovo – Nové Zámky – Dvory nad Žitavou – Jasová – Dubník – Rúbaň – Strekov – Gbelce – Belá
Trasa späť: Belá – Gbelce – Pribeta – Bajč – Nové Zámky – Palárikovo

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:
Milovníci silných áut sa majú na čo tešiť: Neďaleko Zámkov budú veľké preteky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM