Viktória Botošová Správy

Prasacia chrípka v zámockom okrese: Vírus sa potvrdil u dvoch dospelých a piatich deťoch. Sú v ohrození?

Novozámockí epidemiológovia zachytili vírus A H1N1, ľudovo nazývaný prasacia chrípka už v decembri u dvoch detí a dvoch dospelých. Najnovšie zistili toto ochorenie u troch detí z Nových Zámkov. Aký je ich zdravotný stav? Pozrite aj ako sa vyvíja chorobnosť v okrese.

Ilustračný obrázok k článku Prasacia chrípka v zámockom okrese: Vírus sa potvrdil u dvoch dospelých a piatich deťoch. Sú v ohrození?
Zdroj: TASR

Mimoriadny stav v novozámockej nemocnici pretrváva. Brány pre verejnosť sú stále zatvorené. O zákaze návštev v novozámockej nemocnici sme vás už informovali v článku – Chrípka zatvorila aj brány nemocnice: Zákaz návštev platí do odvolania.

Naposledy sme vás informovali o počte ochorení v okrese v článku – Chrípka v našom okrese stále zúri: Počet ochorení stúpa, nevyučuje sa už v desiatkach tri­ed!

Epidemiológovia hlásia mierny pokles chorobnosti

Ohľadom epidemiologickej situácie vo výskyte akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobných ochorení (CHPO) v okrese Nové Zámky, nás opäť informoval MUDr. Juraj Benko – vedúci oddelenia epidemiológie RÚVZ.

„V 6. kalendárnom týždni môžeme konštatovať úroveň chorobnosti na akútne respiračné ochorenia /ARO/ 3415.7 ochorení na 100 tisíc obyvateľov okresu. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom, je to mierny pokles chorobnosti o 6,07%,“ konštatuje vedúci oddelenia epidemiológie.

Menej je aj chrípky, ale…

„Chorobnosť na chrípke podobné ochorenia /CHPO/ dosiahla úroveň 1558.1 ochorení na 100 tisíc obyvateľov okresu, čo poukazuje na pokles jej úrovne o 11.81%,“ vysvetľuje Benko. Chrípke podobné ochorenia tvoria 45,6% z celkového počtu akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom mierne zníženie približne o 3%.

Podľa slov Juraja Benka však došlo k vzostupu komplikácií o 19,87%.„Jedná sa hlavne o rôzne bakteriálne superinfekcie, ktoré komplikujú priebeh akútnych vírusových ochorení,“ hovorí. Ako ďalej dodáva, ide hlavne o zápaly pľúc, zápaly prínosových dutín a zápaly stredného ucha.

V priebehu 6. kalendárneho týždňa, bol podľa jeho slov, prerušený vyučovací proces v 11 kolektívnych zariadeniach okresu. (4 ZŠ, 5 MŠ, 1 ZUŠ a 1 SOŠ). V meste Nové Zámky sa konkrétne jednalo o prerušenie vyučovania na Základnej škole na Nábrežnej ulici. „V rámci sledovania pôvodcov ARO a CHPO sme potvrdili u 3 detí a jedného dospelého pôvodcu ochorenia vírus chrípky typu A H1N1/7/2009 pdm. California like,“ uvádza Juraj Benko.

„Záverom môžeme konštatovať postupné odznievanie epidemického procesu šírenia nákazy, pri ktorom došlo však len k miernemu poklesu chorobnosti na ARO aCHPO, čo stále spôsobuje vznik tzv. kolektívnych epidémií, na základe čoho zostávajú stále v platnosti všetky preventívne protiepidemické opatrenia,“ dodal Benko.

Prasacia chrípka, dalo sa jej predísť očkovaním?

„Jedná sa o pandemický kmeň, ktorý potvrdilo národné referenčné centrum v Bratislave. Je to typ chrípky A H1N1 pandemický kmeň,“ konštatuje MUDr. Matušková. „Tento vírus sa potvrdil zatiaľ u dvoch dospelých, jeden pacient je zo Šurian, druhý je z Nových Zámkov. U dvoch detí zo Štúrova sa potvrdil ešte v decembri,“ uvádza.

Posledný záchyt z konca januára je nasledovný, hovorí o troch deťoch z Nových Zámkov. „Vo všetkých prípadoch sa jednalo o typ A H1N1 pandemický kmeň,“ vysvetľuje.

Všetky choroby mali ľahký priebeh. „Jedná sa o priebeh na typickú chrípku, zatiaľ bez žiadnych komplikácií,“ hovorí o priebehu ochorení. „Zatiaľ sme u týchto detí nemali hlásené žiadne komplikácie. Avšak ani jeden pacient, ktorý ochorel a bol potvrdený u neho tento vírus, nebol očkovaný,“ povedala doktorka Matušková.

Ako ďalej dodáva, tento typ vírusu sa nachádza v očkovacej látke, ktorá bola použitá pre chrípkovú sezónu 2014/2015. „Kto bol proti chrípke v tejto sezóne zaočkovaný, tak by nemal ochorieť, lebo je chránený presne proti tomuto typu vírusu,“ dodáva.

Prasacia chrípka – 10 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Čítajte aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM