Viktória Botošová Rôzne

Novozámockí hvezdári radia romantickým dušiam: Vieme kedy bude na nebi najkrajšia šou!

Desiatky padajúcich meteorov. Takéto úchvatné divadlo, nám pripraví obloha už onedlho. Zaželať si tajné prianie pri ich páde môžete aj v Nových Zámkoch. Čaká nás takáto romantika.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockí hvezdári radia romantickým dušiam: Vieme kedy bude na nebi najkrajšia šou!
Foto: Petr Horálek

V súvislosti s padajúcimi meteormi nás informoval Gabriel Hodál z Astronomického kabinetu na Tabakovej ulici v Nových Zámkoch. „V prvom rade treba vysvetliť, že to nie sú hviezdy, ale drobné čiastočky hmoty súvisiace s kométou 109P Swift-Tuttle,“ začal. Tie sa podľa jeho slov, uvoľňujú z aktívnej kométy pri jej návrate k Slnku a rozptyľujú sa pozdĺž jej dráhy. „Keď Zem pri svojom pohybe pretne dráhu kométy, tak tieto rýchle sa pohybujúce telieska – meteoroidy vniknú do atmosféry a vytvárajú svetelné javy tzv. meteory. Pokiaľ sa nevyparia, tak dopadnuté telieska sa nazývajú meteoritmi. Meteoroidy nie sú rozptýlené rovnomerne, takže počet pozorovateľných meteorov sa z roka na rok môže líšiť,“ vysvetľuje.

„Podľa predpovede určenej na základe dlhodobých pozorovaní maximum roja by malo nastať v ranných hodinách 13. augusta 2015,“ uvádza Hodál.

Viditeľnosť závisí od viacerých faktorov

Obdobie činnosti roja je zhruba od 17. júla do 24. augusta 2015. Viditeľnosť závisí od našej polohy. Ak by sme sledovali oblohu blízko centra mesta, viditeľnosť nebude vysoká, nakoľko do nej zasiahne sveteľné znečistenie. Stanovisko môže byť hocikde mimo mesta. Ako pokračuje Gabriel Hodál, v tomto prípade máme výhodu, že žijeme v rovinatej časti Slovenka, takže máme panoramatický výhľad.

„Aj keď názov napovedá, že by sme sa mali zamerať na oblasť oblohy v smere súhvezdia Perseus, nie je to podmienkou. Najdôležitejšou podmienkou na pozorovanie je priezračná obloha, čo na pretrvávajúce vysoké teploty a s tým súvisiacim oparom v ovzduší asi nebude. Našťastie Mesiac bude len efektným, málo rušiacim kosáčikom na rannej oblohe,“ uvádza Hodál.

Ako pozorovať

Na pozorovanie netreba podľa slov odborníka, žiadnu techniku. „Iba ak okuliare, pokiaľ nám už zrak neslúži v plnej kvalite,“ vysvetľuje Gabriel Hodál s úsmevom. Na snímanie sú podľa neho vhodné širokouhlé objektívy.

„Tu treba využiť max. dĺžku expozície, čo u digitálnych foťákov nie je najviac, nakoľko dochádza k rýchlemu zahlteniu CCD detektorov pri vysokom ISO, čo je však dôležité, aby sme mohli zachytiť aj slabé stopy. Parametre nastavenia treba odskúšať,“ dodal Gabriel Hodál z Astronomického kabinetu Nové Zámky.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM