Viktória Botošová Rôzne

Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Zámkoch a kedy dosiahne maximum?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Nových Zámkoch čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Zámkoch a kedy dosiahne maximum?
Zdroj: TASR

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už o pár dní. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako. Ako to bude u nás, pre portál Nové Zámky 24 vysvetlil Gabriel Hodál, z Astronomického kabinetu na Tabakovej ulici v Nových Zámkoch.

Kedy a ako sa to bude prejavovať

„Ide o úplné zatmenie Slnka, no z nášho územia pozorovateľné ako čiastočné. Začiatok pre Nové Zámky bude 9:38 h., max. fáza 10:47 a koniec o 11:58,“ vysvetľuje Gabriel Hodál.

Správnejšie by však podľa jeho slov, bolo používať definíciu zákryt Slnka Mesiacom, ale rešpektujme zrozumiteľnejšie tradičné označenie zatmenie Slnka, ktoré dosiahne v Nových Zámkoch fázu 0,66 (66%) ,čo znamená, že viac ako polovica zdanlivého slnečného kotúča bude clonená Mesiacom v nove. Ako dodáva, pokles denného osvetlenia, či zníženie teploty pri čiastočnom zatmení je prakticky nepozorovateľné.

Dbajte na bezpečnosť aj varovania

Dbajte pri zatmení na svoju bezpečnosť a dodržujte odporúčania. „Najjednoduchšie je sledovať začadeným kúskom skla, alebo dostatočne tmavým klasickým zváračským sklom. Najvhodnejšia je samozrejme profesionálna fólia na vizuálne pozorovanie Slnka Astrosolar,“ radí Hodál.

Ako ďalej vysvetľuje, predajcovia astrotechniky majú v ponuke aj hotové okuliare z tejto fólie, ktoré sa používajú pri príležitosti zatmenia. Táto fólia, ktorú možno zakúpiť v rôznych veľkostiach podľa priemeru objektívu ďalekohľadu, sa podľa Hodála, pri pozorovaní nasadzuje pred objektív prístroja. „Za okulárom sa nesmú používať žiadne filtre, nakoľko hrozí prasknutie od sústredeného tepla,“ dodáva.

Pri pozorovaní Slnka sa podľa slov Hodála, vyžaduje maximálna opatrnosť a samozrejme znalosti súvisiace s pozorovaním našej životodarnej hviezdy, nakoľko hrozí ťažké poškodenie zraku, či techniky.

„Z Astronomického kabinetu bude bezpečné sledovanie úkazu pre verejnosť zabezpečené vizuálne ďalekohľadmi, metódou projekcie za okulárom prístroja i fotograficky,“ informuje Gabriel Hodál.

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až o niekoľko rokov. „Najbližšie pre nás ešte menej výrazné čiastočné zatmenie Slnka bude až v roku 2021, takže dúfajme v priaznivé počasie,“ dodal na záver Hodál.

Máte v pláne zvečniť si toto unikátne divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Chystáte sa zatmenie v Zámkoch či v okolí zaznamenať? Zašlite nám vaše zábery na mailovú adresu botosova@global24.sk a podeľte sa o ne s ostatnými.

Zatmenie Slnka v našom meste
1
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM