Viktória Botošová Kultúra

Kino Mier dostane po takmer 30 rokoch nové sedadlá: Toľko to bude stáť

Starým sedačkám v Kine Mier odzvonilo. Do kedy rekonštrukcia potrvá a koľko to bude celé stáť?

Ilustračný obrázok k článku Kino Mier dostane po takmer 30 rokoch nové sedadlá: Toľko to bude stáť
Zdroj: TASR

O tom, že starým sedačkám v Kine Mier odzvonilo, a že sa dočkáme modernizácie, sme vás informovali už dávnejšie. Kino Mier v Nových Zámkoch od začiatku júna tohto roka nepremieta. Dôvodom je rekonštrukcia kinosály, ktorá by mala trvať zhruba do polovice júla.

Meniť sa bude 368 sedadiel i podlaha

Rekonštrukcia zahŕňa výmenu 368 sedadiel, výmenu 380 štvorcových metrov podlahovej krytiny a čiastočnú renováciu núdzového osvetlenia.

Celková hodnota zákazky vysúťažená vo verejnom obstarávaní je 69 953 eur bez DPH. Okrem vlastných finančných zdrojov mesta pokryje financovanie rekonštrukcie kinosály aj dotácia z Audiovizuál­neho fondu.

Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o dotáciu vo februári 2014. Celkové náklady v predloženom projekte vyčíslili na 66 120 eur, požadovali 50-percentnú dotáciu. Schválený príspevok predstavuje sumu 25 000 eur. Podľa zástupcov mesta sa investícia po obnovení prevádzky kina neodrazí na zvýšení cien vstupného, pretože tie určujú filmové distribučné spoločnosti.

História nášho kina siaha až do predvojnových rokov

Kino Mier je jediným kultúrnym zariadením v meste Nové Zámky so zameraním na uvádzanie audiovizuálnych diel. Nové Zámky sú spádovou oblasťou s počtom obyvateľov 180 000. Po zániku menších kín v okolitých obciach a mestách slúži kino Mier ako spádové pre zhruba 30-kilometrovú oblasť.

História kina v Nových Zámkoch sa traduje už od predvojnových rokov. V roku 1927 bolo otvorené kino Royal (Mier). Nová budova kina Mier bola odovzdaná do prevádzky v roku 1986. V roku 1999 boli vykonané rekonštrukčné úpravy interiéru, boli prečalúnené kreslá a vymenená podlahová krytina. Tieto kreslá a podlahová krytina sa v kine nachádzajú dodnes a ich stav zodpovedá veku.

V roku 2012 sa kino Mier zaradilo medzi digitalizované jednosálové kiná na Slovensku. Od tohto obdobia sa radí medzi prvých 15 jednosálových digitalizovaných kín na Slovensku a patrí dlhodobo k najnavštevo­vanejším kamenným kinám.

Čítajte aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM