Viktória Botošová Kultúra

Jarmok Porciunkula sa začal koncertom domácich hudobných talentov: Tento rok aj s charitatívnym prvkom!

Na novozámockom námestí to v týchto dňoch žije. Porciunkula je v plnom prúde. Rozvoniavajú tam všakovaké dobroty od výmyslu sveta, ktoré lákajú návštevníkov. Nechýba ani bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Jarmok Porciunkula sa začal koncertom domácich hudobných talentov: Tento rok aj s charitatívnym prvkom!
Foto: Viktória Botošová

Koncertom novozámockých hudobných talentov sa 23. júla v Nových Zámkoch začal trojdňový jarmok Porciunkula. Na Hlavnom námestí sa počas jarmoku predstavia nielen domáci umelci, ale aj z celého Slovenska i Maďarska.

Námestie a priľahlé uličky patria predajcom a ukážkam prác tradičných ľudových remesiel. Súčasťou jarmoku bude súťaž vo varení guláša.

„Tento rok sme jej pridali charitatívny prvok. Pripravený guláš budeme v sobotu od 11. do 13. hodiny v spolupráci s Farskou charitou sv. Jozefa a bratmi františkánmi podávať pri zadnom vchode do františkánskeho kostola sociálne odkázaným spoluobčanom,“ informoval primátor Otokar Klein.

Podľa jeho slov trojdňové podujatie zabezpečuje mestská organizácia Novovital, všetky náklady spojené s financovaním podujatia sú však hradené výlučne z prostriedkov získaných z prenájmu predajných miest a marketingových aktivít, nie sú hradené z rozpočtu mesta.

Jarmočné oslavy majú ďalekú históriu

Jarmočné oslavy sa tradične konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku. Pre rád Františkánov je Porciunkula najväčším cirkevným sviatkom. Františkánska komunita ho slávi každoročne 1. a 2. augusta. Deň známy ako slávnosť assiských odpustkov súvisí s udalosťou zo života Františka z Assisi, zakladateľa františkánske­ho rádu.

Názov Porciunkula je odvodený od pôvodného talianskeho pomenovania miesta kaplnky Panny Márie anjelskej, ktoré je považované za centrum františkánskeho rádu. Práve na tomto mieste sa v roku 1216 zjavil Františkovi z Assisi pri modlitbe Ježiš so svojou matkou. František pred ním vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba. Ježiš mu prikázal, aby šiel za pápežom a požiadal ho o takéto výnimočné odpustky. Pápež súhlasil.

V Nových Zámkoch má františkánsky rád širokú základňu. Františkáni sú historickou súčasťou mesta, sídlia vo františkánskom kláštore, o ktorom prvá zmienka pochádza z roku 1662. Sviatok bol počas komunistického režimu zakázaný, jeho tradíciu v Nových Zámkoch obnovili v roku 2003.

Pozrite zábery z prvého dňa jarmoku v našej galérii.

Mohlo by vás zaujímať:

Tradičný Novozámocký jarmok odštartoval: Porciunkula v Zámkoch. FOTO
10
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM