Anton Hrachovský Správy

FOTO: Na tento deň novozámockí žiaci len tak nezabudnú, priamo v škole spoznávali lietajúce dravce

Aj taká relatívne malá krajina ako Slovensko je domovom viacerých druhov dravých vtákov. Novozámockí žiaci mali možnosť si týchto dravcov prezrieť a vypočuť si výklad o tom, čím sú jednotlivé vtáky zaujímavé.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na tento deň novozámockí žiaci len tak nezabudnú, priamo v škole spoznávali lietajúce dravce
Zdroj: Archív ZŠ Hradná

Žiaci Základnej školy Hradná v Nových Zámkoch zažili výnimočný deň v spoločnosti dravých operencov. Sokoliari, ochranári prírody, priniesli so sebou do školy jastrabovité i sokolovité dravce rôznej veľkosti: od malého výra s hmotnosťou 7 dkg až po 10-kilového supa. Školáci mali možnosť prezrieť si dravcov a vypočuli si výklad o tom, čím sú jednotlivé dravce zaujímavé. Do ukážok zapojili aj deti, vďaka čomu mohli získať zaujímavé ceny. Výklad bol veľmi profesionálny – odborný, ale i vtipný. Po prehliadke dravcov vyhlásili sokoliari súťaž o pohľadnice, pexesá a kalendár s dravcami. Dvaja z výhercov dostali tiež možnosť dať si dravce na ruku a privolať ich.

Na záver prišla ukážka letu dravcov. Žiaci tak mali možnosť vidieť kriticky ohrozené dravce tak, ako voľne lietajú a lovia. Deti si pozreli útoky dravcov na atrapy zvierat ťahané navijakom. Výr chytal veveričku, Sokol rároh zajaca, sokol sťahovavý zase holuba. Nechýbala sova obyčajná, sokol myšiar ani haje, ktoré chytajú a žerú korisť počas letu.

„Žiaci sa dozvedeli aj kopu zaujímavostí, ako napríklad, prečo má sup holú hlavu a že lietadlo sa so supom jarabým zrazilo vo výške 12 300 metrov,“ hovorí Katarína Fülöpová, učiteľka prvého stupňa na ZŠ Hradná.

Okrem bohatých informácií si žiaci odniesli i dobrý pocit, keď vstupným prispeli na ochranu dravých vtákov.

Čítajte tiež:
Novozámocké deti žnú ceny v robotike jedna radosť: Za úspechom však stojí aj tento učiteľ!
Mladí Novozámčania s výrazným úspechom na robotickej súťaži, FOTO
Veľký talent z Nových Zámkov: Deviatak úspešne reprezentuje naše mesto
Novozámocký gymnazista Alan na stupni víťazov: O tejto hlavičke budeme ešte určite počuť, úspech za úspechom!

Prehliadka dravcov na Hradnej
5
Galéria
Zdroj: Archív ZŠ Hradná
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM