Správy

Župný lekár Ľubomír Ševčík: Pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko

Koronavírus je témou, ktorá hýbe celým svetom. Čo si o nej myslí lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík?

Ilustračný obrázok k článku Župný lekár Ľubomír Ševčík: Pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko
Zdroj: TASR

V Nitrianskom kraji nie je nutné pre obavy z koronavírusu zakazovať verejné zhromaždenia či návštevné hodiny v nemocniciach a zariadeniach pre seniorov.

Povedal to lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ľubomír Ševčík po stretnutí, na ktorom o hrozbe koronavírusu rokovali riaditelia všetkých nemocníc v kraji i riaditelia regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Priorita číslo 1 – zabrániť panike

Podľa Ševčíka je momentálne najdôležitejšie dôkladne informovať verejnosť a zabrániť zbytočnej panike.

„Odporučili sme nemocniciam, aby v maximálnej miere informovali návštevníkov i pacientov o potrebe dodržiavania hygieny. Rovnako sme im pripomenuli potrebu častejšej dezinfekcie verejných priestorov. V súčasnosti nie je dôvod, aby sa zakazovalo zhromažďovanie ľudí alebo návštevné služby. Ak hrozbu koronavírusu pacienti a príbuzní pochopia, tak budú návštevy vykonávať v obmedzenom množstve,“ povedal Ševčík.

Ako pripomenul, cieľom spoločného odborného stretnutia bola vzájomná informovanosť, ale aj vyslanie odkazu verejnosti, že nie je dôvod na vyvolávanie paniky z pandémie.

Rizikové prostredie

„Informovali sme sa navzájom o súčasnej situácii na Slovensku, existuje aj usmernenie hlavného hygienika, takže máme nastavené kritériá, na základe ktorých sa lekári a zdravotní pracovníci budú správať v prípade pacienta, pri ktorom bude podozrenie na koronavírus. Na Slovensku, a teda ani v Nitrianskom kraji, zatiaľ takéto ochorenie nie je. Treba si však uvedomiť, že nie sme v izolácii, takže môj predpoklad je, že pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko,“ myslí si lekár NSK.

Odborníci sa momentálne zhodujú v tom, že najohrozenejšou skupinou sú starší ľudia.

„Títo ľudia sú často ubytovaní v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Rizikové však môžu byť aj školy, na ktorých sa napríklad organizujú veľké športové akcie, a môžu to byť aj masovejšie kultúrne podujatia. Rizikové je samozrejme aj prostredie v zdravotníctve. K hlavným preventívnym opatreniam patrí vo všetkých týchto prípadoch zvýšená hygiena,“ dodal Ševčík.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM