Anton Hrachovský Samospráva

Zníženie odmien hlavného kontrolóra neprešlo: Primátor opäť nepodpísal uznesenie

Poslanci Nových Zámkov aj po druhýkrát odhlasovali skrátenie odmien pre hlavného kontrolóra mesta. Primátor ich rozhodnutie znova znegoval.

Ilustračný obrázok k článku Zníženie odmien hlavného kontrolóra neprešlo: Primátor opäť nepodpísal uznesenie
Foto: Anton Hrachovský

Na neplánovanom Mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 10. februára odhlasovali poslanci zníženie mesačných odmien hlavného kontrolóra Štefana Rovňaníka (na snímke v strede). Nadpolovičná väčšina poslancov určila na návrh Petra Podbehlého hlavnému kontrolórovi v zmysle zákona odmeny vo výške 5% z mesačného platu. Za tento návrh hlasovalo 13 z 25 poslancov. Dovtedy poberal Rovňaník odmeny nastavené na 30% percent z ročného platu.

Škrt neprešiel ani po druhýkrát

Primátor Otokar Klein však toto uznesenie ako jediné nepodpísal. V aktuálnom volebnom období tak urobil už po druhýkrát. Prvý raz Štefana Rovňaníka „podržal“ v decembri 2018, keď nepodpísal uznesenie o zrušení už spomínaných odmien vo výške 30% z ročnému platu.

Podľa aktuálneho rokovacieho poriadku môže primátor "výkon uznesenia mestského zastupiteľstva pozastaviť, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné tak, že ho nepodpíše v stanovenej lehote.”

Poslanca Petra Podbehlého (na snímke vpravo) sme sa spýtali, ako vníma fakt, že primátor už druhýkrát nepodpísal zastupiteľstvom odhlasovaný bod.

„Vnímam to ako fakt, pretože sistačné právo má primátor v zmysle § 13 ods. 6 zákona o obecnom zriadení. V prvom prípade primátor toto uznesenie nepodpísal z dôvodu, že sa domnieval, že odporuje zákonu. Osobne mi chýbalo presnejšie vyjadrenie, napríklad, ktorá časť uznesenia a akému konrétnemu ustanoveniu zákona odporuje. Prokurátor, či sudca sa vo svojich výrokoch musia presne vyjadriť, ktoré ustanovenia zákona boli porušené. Primátorovi stačí domnienka a v zmysle zákona o obecnom zriadení mu takáto povinnosť priamo nevyplýva,“ vyjadril sa Podbehlý.

Podľa primátora odporuje zákonu

Podľa Otokara Kleina odporovalo uznesenie zákonu. Nekonkretizoval však ktorému. „Myslím si, že to odporuje zákonu, pretože bolo uložené za neplnenie si povinností hlavného kontrolóra preto, že nepredložil na rokovanie materiál. On ho chcel predložiť. No ja, ako primátor, ktorý navrhujem program rokovania, som mu oznámil, že vzhľadom na to, že ide o ustanovujúce zasadnutie MsZ, tieto materiály zaradím až na najbližšie riadne rokovanie MsZ. Program rokovania MsZ zvolaného na podnet poslancov mimo harmonogram neobsahoval predmetný bod. Z toho dôvodu hlavný kontrolór svoju zákonnú povinnosť neporušil,“ vyjadril svoj pohľad na vec primátor.

Podľa Podbehlého ide o nešťastnú formuláciu zákona. „Treba rozlišovať formulácie. Prvé a druhé nepodpísané uznesenie neboli totožné. V prvom prípade išlo o zrušenie pôvodného uznesenia v plnom rozsahu (prisúdenie odmien vo výške 30% z ročného platu – pozn. red.). Ja som zdôvodnil a navrhol uznesenie, ktoré nahrádza pôvodné. Citoval som v ňom doslovné ustanovenie zákona o obecnom zriadení. Ak odporuje nejakému inému zákonu, rád by som sa to dozvedel, pretože poslanec je okrem iného povinný prehlbovať si vedomosti potrebné na výkon svojej funkcie,“ dodal Podbehlý.

Plat hlavného kontrolóra mesta sa počíta ako súčin priemernej mzdy v národnom hospodárstve (954 eur v roku 2017) a koeficientu podľa počtu obyvateľov (v prípade Nových Zámkov je to 2,24). Po odsúhlasení odmien (30% z ročného platu) v marci 2018 poberal Rovňaník mesačný plat (vrátane odmien) vo výške takmer 2800 eur.

V minulosti mu niektorí poslanci vyčítali nedostatočnú aktivitu pri kontrole mestských podnikov a viacerých káuz.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM