Viera Sýkorová Rôzne

Zmiešaná komisia pre cezhraničnú spoluprácu má dobré výsledky

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti, rozvoj verejnej dopravy na oboch stranách hraníc, najmä výstavba ciest a mostov, ako aj spolupráca v cestovnom ruchu, tvorili hlavné témy dnes ukončeného dvojdňového 15. zasadnutia medzivládnej slovensko-maďars

„Som rád, že rokovania našej komisie vedú ku konkrétnym činom. Za obrovský úspech považujem najmä výstavbu mostov cez Ipeľ. Most medzi obcami Rároš (okr. Revúca) – Rárospuszta bol už v októbri odovzdaný do užívania, čím sa zjednodušil prechod obyvateľov Slovenska do Maďarskej republiky (MR) a naopak. Považujem to za významný krok najmä pre obyvateľov prihraničných obcí, ktorí môžu jednoduchšie cestovať za prácou a častejšie navštevovať svoju rodinu na opačnej strane Ipľa,“ povedal pre TASR štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Maroš Žilinka. Ďalší z mostov medzi obcami Peťov (okr. Veľký Krtíš) a Szécsény bude ukončený a odovzdaný do prevádzky do konca roka 2011.
Komisia sa zaoberala aj problematikou cestovného ruchu najmä v oblasti cykloturistiky v prihraničnej oblasti, kde podporila vypracovanie štvorjazyčnej mapy cyklotrás, na ktorej budú spolupracovať obe národné agentúry pre cestovných ruch.
„Členovia komisie vyslovili jednoznačnú podporu aj zintenzívneniu kontaktov a spolupráce medzi zdravotnými záchrannými službami a ministerstvami zdravotníctva SR a MR v súvislosti s poskytovaním cezhraničnej zdravotníckej starostlivosti,“ konštatoval Žilinka.
Na zasadnutí medzivládnej komisie maďarskú delegáciu viedla štátna tajomníčka Ministerstva verejnej správy a spravodlivosti MR, predsedníčka maďarskej časti zmiešanej komisie Erika Szabó.
„Som rada, že sa môžeme pochváliť veľmi peknými konkrétnymi výsledkami. Odovzdanie dvoch mostov na Ipli považujem naozaj za veľký úspech,“ zdôraznila. Dodala, že takisto sa vyriešil problém malého hraničného priechodu medzi mestami Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto, ktorý do júna tohto roku slúžil len pre peších, v súčasnosti ho však môžu využívať aj vozidlá do 3,5 tony.
„Obidve strany pristupujú k riešeniu problémov veľmi svedomite a úprimne, možno práve preto je aj toľko konkrétnych výsledkov,“ podčiarkla štátna tajomníčka. Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM