Anton Hrachovský Samospráva

Zmeny v mestských komisiách v Zámkoch: Rokovací poriadok má viacero trhlín

Na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch sa vytvorili mestské komisie a spoznali sme aj ich členov. Radnica tiež pracuje na novom rokovacom poriadku. Ten aktuálny má viacero chýb.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v mestských komisiách v Zámkoch: Rokovací poriadok má viacero trhlín
Foto: Anton Hrachovský

Novozámockí poslanci majú za sebou prvé povolebné – ustanovujúce zastupiteľstvo. Už počas jeho priebehu bolo zrejmé, že poslanecký zbor sa rozštiepil na dva tábory. Kým ten okolo primátora mesta Otokara Kleina číta 13 členov, opozícia ich má iba 12.

Delenie mestských komisií

Jedným z bodov takmer 14-hodinového maratónu bolo zriadenie komisií Mestského zastupiteľstva, voľba ich predsedov a členov pre volebné obdobie 2018–2022.

V najbližších štyroch rokoch bude predkladať materiály, o ktorých sa bude rozhodovať, o jednu komisiu menej – Komisia dopravná a Komisia územného plánovania sa totiž zlúčili do jednej. Počty členov jednotlivých komisí tiež prešli zmenami, až na jednu ich budú tvoriť len štyria členovia.

Rokovací poriadok má nedostatky

Na zastupiteľstve sa debatovalo aj o najdôležitejšom dokumente – návrhu rozpočtu na rok 2019. Status tohto materiálu potvrdil i viceprimátor Lukáš Štefánik. Rozprava prebehla podľa rokovacieho poriadku, ktorý má viacero trhlín.

Na tomto fakte sa zhodli zástupcovia oboch poslaneckých táborov. Podľa vedúceho Právneho odboru Mestského úradu Gabriela Závodského sa pracuje na novom rokovacom poriadku, ktorý by mal byť k dispozícii na najbližšom zasadnutí. Jeho presný dátum ani plánované zmeny zatiaľ nepoznáme.

Výberové konania do komisií zamietnuté

Podľa aktuálneho rokovacieho poriadku môžu predkladať návrhy na členov komisií miestni poslanci.

Poslanec Gabriel Katona navrhol zriadenie Komisie pre výberové konania na obsadenie miest členov komisií, pričom nadpolovičná väčšina členov komisií by bola vybraná výberovým konaním, do ktorého sa môže prihlásiť ktorýkoľvek občan mesta. Jeho návrh neprešiel, hlasovalo zaň iba 12 poslancov.

Primátor Otokar Klein navrhol vytvorenie 8 komisií aj s ich predsedami. Tento návrh podporila trinástka poslancov, tým pádom bol schválený.

Jeden z nováčikov na poste poslanca Peter Podbehlý, rovnako ako Ivan Katona, pripomenuli, že návrhy na členov komisií môžu podľa rokovacieho poriadku predkladať i občania mesta. Vzhľadom na to, že novozvolení predsedovia komisií už stihli navrhnúť nových členov, sa Podbehlý vyslovil: „Pýtam sa, akú možnosť mali teraz občania navrhnúť členov komisií? Žiadnu,“ na čo primátor odpovedal, že aj predsedovia komisií sú občanmi mesta. ”Ako mohli občania mesta dávať svoje iniciatívne návrhy, keď komisie a ich predsedovia vzniknú až dnes? Keď nemáme čo tajiť, tak prečo to robíme týmto spôsobom? Kedy mal občan to právo? Zobrali ste mu ho v rozpore s rokovacím poriadkom,” doplnil Podbehlého Ivan Katona.

Ďalší z poslancov – Koloman Forró upozornil na možný konflikt záujmov, ktorý hrozí pri zvolení zástupcu niektorého zo športových klubov za predsedu športovej komisie.

Predsedovia jednotlivých komisií vzišli z radov poslancov, čo predpisuje rokovací poriadok. Za opozičný klub podal protinávrh poslanec Štefan Prešinský. Úspešný nebol.

Predsedovia a členovia komisií v Nových Zámkoch

komisia návrh Otokara Kleina na predsedov komisií protinávrh Štefana Prešinského
Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone verejných funkcií Pavol Uhrin Eva Polerecká
Komisia majetkoprávna a verejného poriadku Jaromír Valent Ivan Katona
Komisia finančná a podnikateľských činností Jozef Tőrők Marián Balogh
Komisia územného rozvoja, dopravy a životného prostredia Silvester Demo Štefan Prešinský
Komisia kultúry Anna Rošková Péter Nagy
Komisia športu Tomáš Straňovský Koloman Forró
Komisia sociálnych vecí, školstva a práce s mládežou Katarína Hozlárová
Komisia pre vyhodnotenie obchodných verejných súťaží Lukáš Štefánik Michal Ďurkovský

Zvolení členovia komisií:

  • Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone verejných funkcií: Eva Polerecká, Peter Mészáros, Péter Nagy, Lukáš Štefánik
  • Komisia majetkoprávna a verejného poriadku: Vladimír Lamačka, Marcel Habrman, Aneta Ponész, Eva Paksiová
  • Komisia finančná a podnikateľských činností: Andrej Kiss, Peter Korej, Milan Lukačovský, Ondrej Hanko
  • Komisia územného rozvoja, dopravy a životného prostredia: Jozef Antalík, Jaroslav Molda, Vladimír Štvrtecký, Károly Peczár
  • Komisia kultúry: József Danczi, Martin Kostyál, Vladimíra Malperová, Veronika Madarász
  • Komisia športu: Erich Tóth, Roland Blaškovič, Juraj Szák, Barnabás Ferenczi
  • Komisia sociálnych vecí, školstva a práce s mládežou: Renáta Pócsová, Oto Hlavatý, Mária Malperová, Monika Kolejáková
  • Komisia pre vyhodnotenie obchodných verejných súťaží: Ladislav Borbély, Pavol Uhrin, Norbert Kádek, Peter Mészáros, Štefan Danis, Pavol Hudák

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM