Anton Hrachovský Správy

Zmena režimu v Nových Zámkoch: O čom písali porevolučné noviny Slobodný občan, FOTO

Situáciu po revolučnom Novembri ´89 mapovali aj miestne noviny v Nových Zámkoch. Prinášame vám niekoľko úryvkov z publikovaných článkov.

Ilustračný obrázok k článku Zmena režimu v Nových Zámkoch: O čom písali porevolučné noviny Slobodný občan, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Múzeum Jána Thaina

Zlomovým dňom, aj tým, ktoré prišli po nich, sa venovala aj tlač. Dobové médiá sprostredkovali občanom informácie o protestných zhromaždeniach i o tom, ako sa s novou situáciou vyrovnávali a ako napredovali vo svojich predsavzatiach. Ponúkame vám pohľad do dobových novín Slobodný občan z archívu Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch.

Prečítajte si, o čom písali krátko po revolúcii noviny Slobodný občan, ktorý vydával Okresný koordinačný výbor VPN v Nových Zámkoch.

VPN sa dištancuje

V januárových novinách sa objavil článok upozorňujúci na letáky, ktoré označili Šurany ako vstupnú bránu do Nitrianskej a Žitavskej doliny, pričom sa má oblasť južného Slovenska, kde ležia, nazývať podľa maďarských občanov „Horná zem“. VPN sa od týchto letákov dištancovala. „Vyzývame občanov, aby sa nedali uniesť týmto obsahom preto, lebo OKV VPN sa od neho dištancuje a považuje ho za provokáciu, ktorá brnká na city každého čestného občana. Uvedomte si jedno: národná príslušnosť je ľudským právom! My sme s každým čestne zmýšľajúcim maďarským občanom vedno, ideme spoločne vo všeľudovom hnutí a nedopustíme, aby sa podaktoré provokačné skupiny (zrejme odkiaľsi riadené) "vtreli“ do priazne VPN. Spomeňme si na nacionalistické nálady spred 20 rokov," znie úryvok z článku.

Budujeme základy demokracie

Noviny uverejnili aj príspevok 1. podpredsedu vlády ČSSR Jána Čarnogurského. „Uplynulo vyše mesiaca od výzvy na zakladanie Kresťansko-demokratických klubov. Naše hnutie sa za ten čas spontánne rozvíja. Kluby vznikajú po celom Slovensku, tvoria sa prvky regionálnej organizácie a kryštalizujú sa pohľady na program hnutia,“ píše sa v úvode článku.

„Pokračuje vnútorný rozklad doterajšieho politického systému republiky. Komunistická strana prestala ovládať štát a hospodárstvo pomocou svojich členov a sekretariátov. Náš ľud povedal svoje nie! Zatiaľ ho nahradili len najvšeobecnejšie princípy demokracie, dodržiavanie ľudských práv a trhového hospodárstva. Všetky sú veľmi správne a vďaka svojej všeobecnosti dokázali zjednotiť najširšiu verejnosť proti doterajšiemu režimu,“ píše ďalej Čarnogurský.

Na adresu poslancov

Noviny z januára 1990 opisujú aj dovtedajší spôsob voľby poslancov. Téma, ktorá sa v istom zmysle dotýka aj súčasnosti. I keď poslancov dnes volí ľud v slobodných voľbách, ich nominácie do rôznych orgánov sú často predmetom „nadštandartných vzťahov“.

„Za oných čias sme im vkladali dôveru "demokratickými voľbami“. Väčšinu z nich sme ani nepoznali, boli mnohí mimo nášho okresu, vyberali sa podľa „kľúča“ (ktovie akého), no najviac podľa známostí , príbuzenstva alebo ktorý z nich vie takým-či onakým spôsobom prispieť k realizácii cieľov „vrchných desaťtisíc“, alebo kvôli lepšiemu miestu. Tí ich jednoducho zmanipulovali pre vlastné záujmy, pre upevnenie si svojich „teplých miestečiek“, pre šafárenie so spoločným majetkom," uvádza sa v článku z 25. januára 1990.

Študenti proti diktátorovi

Príspevok odkazuje na pohľad slovenských študentov na vtedajšie dianie v Rumunsku. „Svoj protest proti cynizmu rumunského diktátora rozhorčene vyjadrila i naša mládež, ktorá nám už 17. novembra 1989 ukázala svoje hrdinstvo a výdrž až do konca tejto nežnej revolúcie.“

Humor

Nezabúdalo sa ani na humor. Krátka poznámka na titulnej strane vydania hovorí: „Ktorá je najväčšia stavba budúcej päťročnice v ZSSR? – 16-prúdová autostráda Moskva – Sibír. Pätnásť prúdov povedie tam a jeden späť.“

Vo fotogalérii môžete vidieť niekoľko porevolučných výtlačkov novín Slobodný občan.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Porevolučné výtlačky novín Slobodný občan vychádzajúcich v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Múzeum Jána Thaina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM