Andrea Ballayová Rôzne

Žiaci môžu opäť písať

o tom, prečo majú radi slovenčinu a Slovensko

Aj v tomto školskom roku môžu žiaci písať o svojom vzťahu k vlasti vďaka 19. ročníku celoštátnej literárnej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. Zapojiť sa môžu školáci zo všetkých typov a druhov základných, špeciálnych a stredných škôl na Slovensku, ale aj v zahraničí prostredníctvom spolkov, organizácií a škôl Slovákov žijúcich v zahraničí.
„Cieľom súťaže je podchytiť, rozvíjať a prehĺbiť záujem detí a mládeže o slovenčinu a Slovensko, o významných dejateľov Slovenska a svojho kraja, o miestne spoločenské a kultúrne problémy a nárečia formou slohových úloh, pokusov o umelecké vyjadrenie myšlienok v podobe prozaických žánrov a básní,“ uviedla pre TASR za vyhlasovateľov súťaže Katarína Kalašová, riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu.
Práce budú posudzované v štyroch kategóriách. Do celoštátneho kola ich postúpi maximálne päť v každej kategórii z jednej školy. Školy musia poslať prihlášky a práce iba elektronickou poštou na adresu slovencina@culture.gov.sk do 31. januára 2011 (Slováci žijúci v zahraničí do 28. februára 2011). Výtvarno-slohové práce sa zasielajú poštou na adresu Štátneho pedagogického ústavu, Pluhová 8, 830 00 Bratislava. Obálku treba označiť názvom súťaže.
Všetky pravidlá a postup pri zasielaní prác sú zverejnené na www.statpedu.sk spolu s formulárom prihlášky.
Tento ročník sa bude niesť v znamení 1150. výročia úmrtia kniežaťa Pribinu či 150. výročia Memoranda slovenského národa. V roku 2011 napr. uplynie 220 rokov od narodenia a 140 rokov od úmrtia Jána Chalupku, 155 rokov od úmrtia Ľudovíta Štúra či 90 rokov od úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava.
Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže je naplánované na 8. júna 2011 v Nových Zámkoch pri príležitosti Cyrilo-metodských dní slovenského písomníctva a kultúry. /TASR/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM