Erik Bojničan Správy

Ženy zo západného Slovenska v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!

Čo nežné pohlavie privádza k dverám gynekologickej ambulancie? O rôznych problémoch, ktoré trápia ženy v mestách západného Slovenska, nám porozprávali skúsení gynekológovia. A prezradili nám naozaj zaujímavé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Ženy zo západného Slovenska v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!
Zdroj: TASR

Gynekológ – pôrodník je nielen človek, ktorý má krásnu úlohu priviesť na svet nový život, ale aj človek, ktorého ženy navštevujú v prípade tých najintímnejších problémov. Aké problémy privádzajú ženy do gynekologických ambulancií? Zisťovali sme to u viacerých lekárov, ktorí ošetrujú ženy zo Západného Slovenska.

Svrbenie, pálenie a zápaly

Takýmto problémom je napríklad aj výtok a diskomfort v podobe svrbenia a pálenia. Ako uvádza známy zlatomoravecký gynekológ Oto Balco, príčinou môže byť prechemizovaný svet, nesprávna životospráva, permanentný stres a v neposlednom rade znížená obranyschopnosť organizmu.

V dnešnej dobe sú zápaly pošvy a vonkajších rodidiel najčastejším problémom aj podľa gynekológa Milana Trizmu z Topoľčian.

„Typickými prejavmi takýchto zápalov sú výtoky rôznej intenzity, farby či zápachu. Navyše je bežné svrbenie, pálenie či štípanie, prípadne i začervenanie vonkajších rodidiel. Pochopiteľne, ide tu o evidentný diskomfort nielen v bežnom, ale i v intímnom živote,“ vysvetľuje Trizma

Poruchy menštruačného cyklu

Jedným z najčastejších problémov, ktoré privedú ženy do ambulancie, sú podľa gynekológov poruchy menštruácie, či už v zmysle (ne)pravidelnosti alebo intenzity krvácania. „V našom regióne okrem bežne známych príčin začínajú vystupovať do popredia poruchy štítnej žľazy, ktoré majú druhotne vplyv aj na menštruačný cyklus,“ upresňuje "gynekológ Oto Balco.

Nepravidelnosť menštruačného krvácania je pomerne častou príčinou návštevy ambulancie aj podľa gynekologičky z Nových Zámkov Bibiany Halmešovej. „Môže ísť o príliš častú menštruácia, alebo vynechanie menštruačného cyklu, oba problémy treba samozrejme riešiť,“ vysvetľuje gynekologička.

Antikoncepcia a cysty

„Na ambulanciu často prichádzajú ženy po radu na predpísanie vhodnej antikoncepcie. Na trhu je dnes nepreberné množstvo prípravkov s jemnými nuansami v účinkoch, takže antikoncepcia sa dá doslova „namodelovať“ na každú ženu zvlášť,“ hovorí "gynekológ Milan Trizma, podľa ktorého ju niekto žiada vyslovene pre antikoncepčný účinok, iné pacientky zase na úpravu cyklu, či ako riešenie problematickej pleti. I keď treba podotknúť, reakcie žien na hormonálne preparáty môžu byť nevyspytateľné.

„V našej ambulancii pozorujeme stúpajúci záujem o jej užívanie u mladých dievčat okolo osemnástky. Primeranou osvetou a odborným poradenstvom sa snažíme riešiť každý prípad veľmi individuálne,“ prezrádza "gynekológ Oto Balco.

Problémy s tehotenstvom

Ďalším z problémov, s ktorými sa gynekológovia podľa ich slov stretávajú sú problémy s počatím a v tehotenstve. Podľa "gynekológa Ota Balca stúpa počet partnerstiev, kde sa nedarí žene počať. „Dôležitú úlohu v tom zohráva aj fakt, že ženy odkladajú pôrod prvého dieťaťa do vyššieho veku. Alarmujúci je však takisto stúpajúci počet mužov, ktorí majú problémy s plodnosťou v zmysle zníženej kvality spermií,“ hovorí Balco.

„V ambulancii máme v pomerne veľkom zastúpení počet tehotných žien a ťažkostí súvisiacich s tehotenstvom je mnoho. Napríklad vracanie, bolesti, krvácanie, alebo vaginálny nález. Vyšetrenie tehotných zaberie asi najviac času,“ vysvetľuje "gynekologička Bibiana Halmešová z Nových Zámkov.

Mohlo by vás zaujímať aj 5 faktov o (ne)plodnosti, alebo čo sú to myómy maternice.

Čítajte tiež:

Stop s bolestivou menštruáciou! Toto vám pomôže

Zbavte sa kŕčov z menzesu bez liekov, len milovaním

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM