Viktória Botošová Správy

Železničiari upozorňujú na tieto práce v našom okrese: Ako to obmedzí dopravu?

Železnice Slovenskej republiky realizujú v týchto dňoch viaceré rekonštrukcie v našom okrese. Vieme ako sa to odrazí na pohodlí cestujúcich. Kedy a ako sa dotknú obmedzenia vodičov?

Ilustračný obrázok k článku Železničiari upozorňujú na tieto práce v našom okrese: Ako to obmedzí dopravu?
Zdroj: TASR

Opravné práce i údržba

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 27.10. – 29.10. realizujú výluku v úseku Dvory nad Žitavou – Nové Zámky a v železničnej stanici Dvory nad Žitavou. „Počas tejto výluky zrealizujú železnice udržiavacie opravné práce zahŕňajúce opravu geometrickej polohy koľají a výhybiek, úpravu štrkového lôžka a výrub porastu,“ informuje Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

„Na uvedenú akciu sú nasadené traťové koľajové stroje, ako napríklad dve automatické strojné podbíjačky, krovinorezy a pluh na úpravu štrkového lôžka (PUŠL). Dôvodom výlukových prác je zlepšenie parametrov geometrickej polohy koľaje a výhybiek a prechodového prierezu. Práce sú vykonávané zamestnancami ŽSR a sú financované z vlastných zdrojov ŽSR,“ vysvetľuje Pavliková.

„Keďže medzistaničný úsek Dvory n/Žitavou – Nové Zámky sa nachádza na dvojkoľajnej trati Nové Zámky – Štúrovo, prevádzka bude zabezpečovaná po prevádzkovanej koľaji s predpokladaným meškaním vlakov, spôsobeným výlukovou činnosťou,“ doplnila. ŽSR prosia cestujúcu verejnosť o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým môže dochádzať v dôsledku udržiavacích opravných prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hláseniach staničného rozhlasu v železničných staniciach.

Práca na železničnom priecestí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 27.10. a 28.10. realizujú výluku v úseku medzi železničnými stanicami Palárikovo a Šurany. „Práce sa vykonávajú na zabezpečenom železničnom priecestí s výstražnou svetelnou a zvukovou signalizáciou v km 4,074 a ide o výmenu releového domčeka za nový,“ uvádza hovorkyňa ŽSR.

Dôvodom je podľa jej slov značná opotrebovanosť pôvodného releového domčeka. „Železničné priecestie počas výlukových prác nebude možné využívať účastníkmi cestnej premávky. Počas vypnutia priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ) bude železničné priecestie pre cestných užívateľov uzatvorené a na priecestí budú počas výluky osadené mechanické zábrany,“ vysvetľuje Martina Pavliková.

Ako pokračuje hovorkyňa, vzhľadom na to, že ide o miestnu komunikáciu zriadenú len pre prejazd pracovných strojov na polia počas vykonávania poľnohospodárskych prác, obmedzenie dopravy cez priecestie bude len minimálne. „Železničná osobná preprava cestujúcich nebude výlukovými prácami ovplyvnená,“ povedala Pavliková.

„Počas výluky budú jeden deň vypnuté z automatickej činnosti i priecestné zabezpečovacie zariadenia (PZZ) v km 1,906 a v km 6,179. Tieto budú počas výluky obsluhované dopravnými zamestnancami zo skriniek miestnej obsluhy. Obidve priecestia budú užívateľmi cestných komunikácií využívané v plnej miere a doprava na priecestiach nebude obmedzená,“ informuje. Ako dodala, práce sú vykonávané zamestnancami ŽSR a sú financované z vlastných zdrojov ŽSR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM