Rôzne

Zdá sa, že Vianoce biele nebudú: Zato nás čaká silný vietor a poľadovica

Stále poľadovica, a k tomu sa má na Štedrý deň k nej pridať aj silný nárazový vietor. V Nových Zámkoch a okolí nás teda riadne prefúkne.

Ilustračný obrázok k článku Zdá sa, že Vianoce biele nebudú: Zato nás čaká silný vietor a poľadovica
Zdroj: Webnoviny.sk

Zdá sa, že Perinbaba nás ani tento rok bielou prikrývkou na Vianoce nepoteší. Zima sa ale má prejaviť v plnej paráde, a to v podobe poľadovice a vetra.

Prvý stupeň výstrahy

Meteorológovia nás už niekoľko dní varujú pred poľadovicou. Väčšínou na celom území Slovenska. Aj pre okres Nové Zámky vydali aj na ďalšie dni výstrahu 1. stupňa. Tentokrát nielen pred poľadovicou, ale aj pred silným vetrom. Poľadovica nám hrozí zatiaľ do 23.12.2013 do 23:00 hodiny. „Pri mrznúcom mrholení sa ojedinele, najmä v nočných a dopoludňajších hodinách, očakáva tvorba poľadovice,“ varujú meteorológovia.

Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia.

Na Vianoce sa k poľadovici pridá vietor

Na Štedrý deň, v utorok 24. decembra, sa k poľadovici pridá aj silný vietor. Takisto s výstrahou 1. stupňa. Toto nepríjemné počasie má trvať od 06:00 minimálne do 23:00 hodiny. V okrese Nové Zámky môžete miestami
očakávať výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 17 – 25 m/s. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale takisto môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Inak už niekoľko dní pretrváva na Slovensku rovnaké počasie – v nížinách je sychravo a hmlisto s občasným, miestami aj mrznúcim mrholením, naopak na horách je slnečno a teplo. Počasie cez vianočné sviatky veľkú zmenu, okrem vetra, neprinesú.„Toh­toročné Vianoce na väčšine územia Slovenska nebudú biele. Nové snehové vločky prakticky nepribudnú a sneh bude len tam, kde je už teraz,“ uvádza SHMÚ.

Štedrý deň aj 1. sviatok vianočný (24. a 25.12.2013) budú kopírovať doterajší charakter počasia. V nižších polohách meteorológovia SHMÚ očakávajú zamračené a hmlisté počasie. Miestami bude slabo mrholiť a postupne sa bude tvoriť ľadovica a poľadovica pri teplote okolo nuly, naopak v stredných a vyšších polohách bude panovať dovolenkové slnečné a teplé počasie s teplotou 4 až 8 stupňov Celzia.

Počasie na Štefana sa čiastočne zmení

26. decembra na horách pribudne oblakov a v západnej polovici Slovenska bude pršať s pokračujúcou tvorbou poľadovice.

Všetkým, ktorí sa budú presúvať autom alebo peši k svojim rodinám a známym, odporúčajú aj meteorológovia opatrný pohyb po cestách a chodníkoch, ktoré môžu byť zľadovatené.

Sviatky bývajú stále teplejšie

V roku 1963 v Hurbanove namerali na Štedrý deň mínus 21 °C. V najnovšej histórii sú aktuálne rekordy na opačnej strane spektra hodnôt teploty vzduchu, keď v Hurbanove bol najteplejší Štedrý deň od polovice 20. storočia v roku 2009, kedy tam teplota vzduchu vystúpila nad plus 13 °C.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM