Anton Hrachovský Kultúra

Zažite Voľný pád: V galérii predvedie tvorbu autorka s novozámockými koreňmi

Umelkyňa, ktorej korene siahajú až do Nových Zámkov predstaví svoje diela na výnimočnej výstave. Tá bude unikátna tým, že po prvý raz bude mapovať históriu jej 54 rokov trvajúcej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Zažite Voľný pád: V galérii predvedie tvorbu autorka s novozámockými koreňmi
Zdroj: TASR

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch prichystala pre obyvateľov nášho mesta ďalšiu zaujímavú výstavu. V jej priestoroch budú vystavené diela maliarky žijúcej v Düsseldorfe a Budapešti. Jej korene siahajú aj do Nových Zámkov, odkiaľ pochádza jej otec Lajos Luzsicza. Výstava ´Ágnes Stiller-Luzsicza – Voľný pád´ sa bude konať od 28. júna do 1. septembra 2018.

Maliarka Ágnes Stiller-Luzsicza patrí k jedinečným úkazom na súčasnej maďarskej i nemeckej výtvarnej scéne. Pohybuje sa mimo hlavných prúdov.

Dcéra Novozámčana

Pre jej maliarsky temperament je príznačný expresívny prejav a striedanie rôznych spôsobov maľby v závislosti od naladenia na motív.

V detstve často trávila prázdniny v rodisku otca Lajosa Luzsiczu, v Nových Zámkoch. Tu zažila prvé intenzívne kontakty s prírodou i dedičstvom predkov – hospodárov.

Po ukončení Výtvarného a umelecko-priemyselného gymnázia v Budapešti nastúpila do prípravky Vysokej školy výtvarných umení. V roku 1971 emigrovala s Jánosom Baksa Soósom do Nemecka. Študovala na oddelení grafiky na Folkwang Hochschule v Essene a potom na Kunstakadémii v Düsseldorfe u Josefa Beuysa a Gerharda Richtera.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM