Palic Palic Kultúra

Zaujímavosti o sviatku Porciunkula: Pre toto ho slávime...

Už tradične každý rok sa v Nových Zámkoch oslavuje sviatok Porciunkula. Na námestí sa rozložia stánky, v podvečerných hodinách je pre ľudí pripravená zábava. Nie všetci však vedia aký je to sviatok a prečo je práve v Nových Zámkoch.

Porciunkula je tradičný cirkevný sviatok, ktorý sa spája s rádom františkánov, ktorí majú v Nových Zámkoch širokú základňu. Františkáni sú historickou súčasťou Nových Zámkov a sídlia vo františkánskom kostole oproti jednote na námestí.

Názov sviatku Porciunkula je skomoleninou základného talianskeho pomenovania miesta kaplnky Anjelskej Panny Márie, ktorý sa považuje za centrum františkánskeho rádu (Porzioncula, Porziuncola či latinsky Portiuncula = malý pozemok).

Pre františkánov je Porciunkula najväčším cirkevným sviatkom. Jeho zakladateľovi, svätému Františkovi z Assisi, sa práve na tomto mieste v roku 1216 pri modlitbe zjavil Ježiš so svojou Matkou. František pred ním vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba.

Súvisiace články////:

Porciunkula sa blíži: pozrite si program [link=http://www­.novezamky24.sk/clan­ky?extend.139054_Por­ciunkula-sa-blizi:-pozrite-si-program]Viac informácií v TOMTO článku![/link] Časť Františkánskeho kláštora bude sprístupnená pre verejnosť [link=http://www­.novezamky24.sk/clan­ky?extend.139050_Cast-Frantiskanskeho-klastora-bude-spristupnena-pre-verejnost]Viac informácií v TOMTO článku![/link] Oslavy sviatku Porciunkula spestrí súťaž vo varení guláša [link=http://www­.novezamky24.sk/clan­ky?extend.137568_Os­lavy-sviatku-Porciunkula-spestri-sutaz-vo-vareni-gulasa]Viac informácií v TOMTO článku![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM