Anton Hrachovský Samospráva

Zaujímavá analýza ministerstva: Zámčania platia na chod radnice desiatky eur ročne

Ministerstvo financií prinieslo zaujímavy prepočet výdavkov obyvateľov na fungovanie miest a obcí. Tipnite si, koľko zhruba stojí chod našej radnice v prepočte na jedného obyvateľa.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá analýza ministerstva: Zámčania platia na chod radnice desiatky eur ročne
28
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Novozámockí poslanci schválili na svojom ustanovujúcom Mestskom zastupiteľstve po voľbách okrem iného i rozpočet mesta na rok 2019. Ten ráta s viacerými investíciami či výdavkami na chod miestnej samosprávy.

Koľko nás stojí chod mesta?

Inštitút finančnej politiky, ktorý je útvarom Ministerstva financií SR, prišiel so zaujímavým nástrojom. Slúži na približný výpočet finančných nákladov, ktoré musia obyvatelia vynaložiť na to, aby mesto dokázalo fungovať.

Podľa týchto výpočtov stojí v Nových Zámkoch chod radnice každého obyvateľa približne 80 eur ročne. V prepočte to vychádza na 12% celkových výdavkov mesta.

V prípade Štúrova ide o sumu 71 eur ročne (10 % celkových výdavkov mesta), u Šurian je to 89 eur ročne (16 % celkových výdavkov).

Náklady na obyvateľstvo a plat primátora

Z svojho rozpočtu mesta Nové Zámky putuje ročne podľa Inštitútu finančnej politiky na ostatné služby (výdavky na verejné osvetlenie, školstvo, sociálne služby a ďalšie) pre občanov zhruba 561 eur na obyvateľa.

Na základe prepočtov IFP, podľa počtu obyvateľov, zarábajú v tejto kategórii miest primátori v priemere 3 241 eur mesačne. Prvý muž Nových Zámkov Otokar Klein poberá vo volebnom období 2018–2022 hrubý plat vo výške 4 899,74 eur.

Nové Zámky ako samostatný samosprávny celok

Inštitút finančnej politiky spracoval aj verziu, v prípade ktorej by Nové Zámky tvorili na základe funkčných mikroregiónov samostatný samosprávny celok. Jeho súčaťou by bolo viacero obcí – Andovce, Bánov, Bešeňov, Branovo, Čechy, Dubník, Dvory nad Žitavou, Jasová, Kolta, Nová Vieska, Palárikovo, Pozba, Rúbaň, Semerovo, Strekov, Tvrdošovce a Veľké Lovce.

Všetky spomínané obce by mali spolu s Novými Zámkami jediného starostu a iba jedno zastupiteľstvo.

Ročne by tak došlo k ušetreniu zhruba 5 308 834 eur (72 eur na jedného obyvateľa).

Za ušetrené peniaze by sa dalo zrealizovať napríklad 265 multifunkčných ihrísk, prevádzka 106 ambulancií všeobecných lekárov, oprava a údržba 708 km ciest, 1 769 parkovacích miest, výstavba a údržba 21 235 metrov chodníkov alebo výstavba 2 km miestnych ciest.

Inštitút tiež upozorňuje, že „Uvedené hodnoty (výkonu správy, uvoľnených financií a pod.) môžu byť nadhodnotené, resp. podhodnotené. Uvádzané hodnoty vychádzajú z oficiálnych výkazov, ktoré sú jednotlivé obce povinné poskytovať MF SR.“

Pozrite si galériu zloženú z fotiek Nových Zámkov nižšie.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Mesto Nové Zámky
28
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM