Anton Hrachovský Rôzne

Žatva sa skončila: Výsledky porovnateľné s rokom mimoriadneho sucha

Žatva sa ukončuje v južných regiónoch Slovenska, v našom okrese je už za nami. Poľnohospodári však spokojní byť nemôžu.

Ilustračný obrázok k článku Žatva sa skončila: Výsledky porovnateľné s rokom mimoriadneho sucha
Foto: Viktória Botošová

Žatva v 30. kalendárnom týždni pokračovala s prestávkami spôsobenými nepriaznivým počasím. Žatva sa ukončuje v južných regiónoch SR, zintenzívňuje sa vo vyššie položených oblastiach. Problémy spôsobuje vo väčšine regiónov nižšia úroda so zhoršenou kvalitou a škody spôsobené premnoženou poľovnou zverou. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

„V 30. týždni sa v rámci celého územia Slovenska zmenila vlahová situácia. Pršalo, aj keď vo veľmi rozdielnom rozmedzí, keďže v mnohých regiónoch sme zaznamenali lokálne búrky. Sucho zmiernilo aj ochladenie,“ priblížila.

Doplnila zároveň, že so žatvou skončili aj v okrese Nové Zámky, Komárno a Bánovce nad Bebravou. Poľnohospodári diskujú polia po obilninách, zbierajú slamu, robia zber senáží a kosia trvalé trávne porasty.

Žatvu skončili podľa nej aj v nitrianskom regióne (v okresoch Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Šaľa). V porovnaní s minulým rokom sú však úrody nižšie u pšenice o asi 27 %, jačmeňa o 20 % a repky o 15 %. „Viacerí pestovatelia sú z výsledkov sklamaní a možno ich aj napriek pokročilým pestovateľským technológiám porovnávať s rokom 2000, rokom mimoriadneho sucha,“ poznamenala Jana Holéciová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM