Anton Hrachovský Iné športy

Zámockí vodáci pevnou súčasťou slovenskej scény: Majú už aj člena reprezentácie

Za dva roky sa vodácky klub Sport Club Slovakia z Nových Zámkov stal pevnou súčasťou slovenskej rýchlostnej kanoistiky. Jeden z jeho členov je už súčasťou reprezentačného tímu a raz možno vznikne aj seniorský oddiel.

Ilustračný obrázok k článku Zámockí vodáci pevnou súčasťou slovenskej scény: Majú už aj člena reprezentácie
10
Galéria
Zdroj: Sport Club Slovakia

V júni 2016 vznikol v Nových Zámkoch nový športový klub, zameraný na rýchlostnú kanoistiku. Sport Club Slovakia začínal úplne od nuly, na nohy ho postavil bývalý slovenský reprezentant v tomto športe Radim Kráľ.

Dnes má klub širokú základňu pretekárov do 12 rokov, ktorí sa na pretekoch pravidelne umiestňujú v prvej polovici štartového poľa. Ročne sa zúčastnia v priemere 15 podujatí. Ako uviedol Radim Kráľ, v klube sa zameriavajú aj na výsledky, no hlavným cieľom je prilákať čo najviac detí na lodenicu, vyplniť im voľný čas a dať im správne športové návyky. Faktom však je, že 12-ročný Maximilián Szabó je už členom reprezentačného tímu do 12 rokov. Tejto pocty sa dostane len trom najlepším z celého Slovenska.

Skvelé výsledky za dva roky

Uplynulý víkend absolvovali zverenci Radima Kráľa preteky v Piešťanoch, kde sa konal 58. ročník Pohára SNP. Tieto preteky sú súčasťou Slovenského pohára. Do akcie sa dostali žiaci do 12 rokov (pretekali na 2000 metrov, starší na vzdialenostiach 500 a 1000m).

Maximilián Szabó obsadil medzi jednotlivcami 2. miesto a spolu s Markom Bergendim zvíťazili v kategórii K2.

Popri spomínanej dvojici bodovali aj ďalší členovia Sport Clubu Slovakia. Marián Varga obsadil 11. miesto medzi 12-ročnými, Lara Samsonová, Michal Kasak a Tamara Polaková sa na 500m a 1000m tratiach prebojovali v singlových aj deblových kategóriach do finále. Leo Bauko a Krištof Babicza obsadili v kategórii kadetov na 1000m a 500m 8. resp. 7. miesto.

Dominik Žikavský v kategórii 10-ročných obsadil na 1000m pekné 5. miesto. Maximilián Szabó obsadzuje už od začiatku aktuálnej sezóny pravidelne pódiové umiestnenia vo svojej kategórii. „S výsledkami som veľmi spokojný,“ povedal po pretekoch s radosťou Radim Kráľ.

Zdroj: Facebook

Nová bašta vodákov?

Za dva roky fungovania sa novozámocký klub pevne udomácnil na slovenskej scéne. Vnímaný je veľmi pozitívne a má už 27 členov. „Za dva roky máme viac členov, ako v iných kluboch, ktoré fungujú desaťročia. Naši pretekári sú veľmi konkurencieschopní, preto je to na veľmi dobrej ceste. Plynule sme sa začlenili do kanoistického prostredia na Slovensku,“ opísal úspech začiatkov novozámockého klubu Radim Kráľ.

Ako tréner pracuje sám. „Trénujeme na dve skupiny – mladší a starší. Činnosti okolo lodenice ako je kosenie, robím sám. No v ostatných veciach mi veľmi pomáhajú rodičia, či už na brigádach alebo keď treba niečo súrne riešiť. Za tie dva roky sa nám podarilo dobudovať množstvo vecí,“ povedal bývalý slovenský reprezentant, ktorý v roku 2016 zrevitalizoval o oživil opustenú novozámockú lodenicu.

Zaujímalo nás, do akého veku budú môcť deti v Nových Zámkoch trénovať, resp. či by časom mohol pribudnúť aj seniorský oddiel. „Popravde, ešte som sa nad tým veľmi nezamýšľal. Ale budeme sa snažiť vytvoriť také podmienky, aby tu mohla trénovať aj seniorská kategória. Napríklad aj Juraj Tarr a Erik Vlček sú zamestnaní v Športovom centre polície v Bratislave, no trénujú v Komárne. Čiže, ak by k tomu došlo, asi by to funguvalo tak isto, ako aj vo všetkých slovenkých kluboch,“ zamyslel sa Radim Kráľ.

Sport Club Slovakia z Nových Zámkov v akcii!
10
Galéria
Zdroj: Sport Club Slovakia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM