Anton Hrachovský Správy Samospráva

Zámocké školy chcú moderné vybavenie: Pomôcť im majú dotácie z troch zdrojov

Podarí sa základným školám v Nových Zámkoch s pomocou štátu, ministerstva a mesta získať prostriedky na nové vybavenie?

Ilustračný obrázok k článku Zámocké školy chcú moderné vybavenie: Pomôcť im majú dotácie z troch zdrojov
Zdroj: TASR

Mesto Nové Zámky sa v spolupráci s miestnymi základnými školami uchádza o balík financií, ktoré by školám mali pomôcť zabezpečiť študijné podmienky adekvátne dnešnej dobe.

Kto dostane nové vybavenie?

Projekt sa týka podpory základného vzdelávania v Nitrianskom kraji, pričom je nutné sa orientovať na budovanie a rekonštrukciu odborných učební, laboratórií podporujúcich technické a prírodovedné zameranie žiakov v súlade s dlhodobou koncepciou rozvoja odborného vzdelávania a vývojom dopytu na trhu práce. Nevyhnutné investície si vyžaduje aj podpora budovania jazykových učební pre rozvoj jazykových zručností žiakov základných škôl. Vyplýva to z dôvodovej správy predloženého projektu na poslednom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch.

Cieľom projektu je zlepšenie výsledkov žiakov v medzinárodnom, ako i národnom meraní dosiahnutých vedomostí a ich úspešnosti na trhu práce.

Podmienkou uchádzania sa o projektový zámer je index investičnej účinnosti, ktorý vyjadruje územnú (investičnú) preferenciu realizácie projektu na základe miesta realizácie vo vzťahu k zameraniu príslušných špecifických cieľov IROP (Integrovaný regionálny operačný program). Žiadateľ je povinný preukázať a dosiahnuť index investičnej účinnosti vyšší alebo rovný minimálnej hodnote indexu investičnej účinnosti. Minimálna hodnota indexu je 9,19.

Mesto chce podporiť všetky školy

Hodnotenie škôl pripravilo na základe dodaných podkladov samotné ministerstvo. Najväčšiu šancu získať financie z fondov majú školy s najvyšším indexom investičnej účinnosti. V prípade Nových Zámkov je v hre predovšetkým ZŠ Devínska. „Každá jedna naša škola, pokiaľ má možnosť uchádzať sa o dotácie, by mala dostať našu podporu a možnosť zapojiť sa do procesu. Snažíme sa, aby každá škola získala aspoň nejakú podporu. Nevieme však garantovať, že pripravíme projekty pre všetky školy a všetky tú pomoc dostanú,“ skonštatoval primátor Otokar Klein. „Tie základné školy, ktoré sa chcú tohto projektu zúčastniť, by mali dostať šancu zúčastniť sa. Či budú úspešné, to už záleží od ich šikovnosti a od kvality projektu,“ súhlasila poslankyňa Helena Bohátová.

85 % nákladov pôjde zo zdrojov EU, 10% sumy dodá štát a 5% sa bude na projekte spolupodieľať mesto Nové Zámky. Projektové zámery sa pripravili pre nasledovné základné školy. Číslo uvedené vzátvorke predstavuje index investičnej účinnosti danej školy:

  • Základná škola Devínska (51,87)
  • Základná škola Mostná (34,37)
  • Základná škola Hradná (40,63)
  • Základná škola Nábrežná (33,15)
  • Základná škola G.Behlena
  • Základná škola Gergelya Czuczora s VJM

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM