Anton Hrachovský Samospráva

Zámocká radnica prekryje všetky kontajneroviská: Na Juhu už osadila prvú várku

Mesto pristúpilo k modernejšiemu riešeniu hromadenia komunálneho odpadu. Prvé prekryté a uzamykateľné smetiaky sú už inštalované na najkritickejšom zo sídlisk.

Ilustračný obrázok k článku Zámocká radnica prekryje všetky kontajneroviská: Na Juhu už osadila prvú várku
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Mesto Nové Zámky už dlhodobo rieši problém so znečistením ulíc a sídlisk. Jedným z dôvodov takéhoto stavu je aj to, že smeti z kontajnerov často vyhrabávajú neprispôsobiví spoluobčania a následne ich po okolí rozfúka vietor. Radnica preto zvažovala niekoľko riešení ako sú kontajnery zapustené do zeme či prekrytie aktuálnych kontajnerísk s možnosťou uzamykania. Zvíťazila druhá možnosť a prvá zmena už nastala na sídlisku Juh, na rohu dvoch frekventovaných u­líc.

Uzamykateľné smetiaky v Zámkoch

Na základe uznesenia mestského zastupiteľstva sa na rohu ulíc Šoltésovej a T. Vansovej osadili betónové kryty na kontajnerové smetiaky. Ako prvé sa inštalovali práve na najkritickejšom sídlisku Juh, postupne by však mali byť pokryté všetky kontajnery v meste.

„Samotný 1100-litrový kontajner je uzamknutý v kryte, obyvatelia majú prístup k dvom otvorom, ktoré sú dostatočne veľké na vhodenie 120-litrového vreca na odpadky. Kryty majú zabrániť neprispôsobivým občanom v hrabaní sa v kontajnery,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Petronela Bernáth a zároveň dodala, že kľúče od kontajnerov má zberová spoločnosť Brantner Nové Zámky.

Nedbalá kreativita ale pribudnú ďalšie

Betónové kryty sú rozdelené podľa farby a názvu. Čierny slúži na komunálny odpad, modrý na papier a žltý na plasty. „Na tomto sídlisku sa inštalovali ako prvé, nasledovať budú postupne všetky kontajneroviská v meste,“ dodala hovorkyňa mesta.

Úsmevný je nápis na krytoch. ´Komunálny Opdad´ má byť správne ´Komunálny Odpad´.

Smetiakové kryty boli dodané vysúťaženou firmou ELKOPLAST Slovakia s.r.o. z Trenčianskych Teplíc. Cena jedného krytu je 2085 eur bez DPH.

Nové kryty na smetiaky v Nových Zámkoch
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM