Anton Hrachovský Samospráva

Zámocká radnica chce na sídlisku stavať garáže: Proti zámeru sa spustila petícia

Na jednom zo sídlisk v Nových Zámkoch možno pribudnú garáže, ktoré si budú môcť občania zakúpiť. Časť poslancov tento zámer podporila, druhá časť má na investíciu iný názor.

Ilustračný obrázok k článku Zámocká radnica chce na sídlisku stavať garáže: Proti zámeru sa spustila petícia
Zdroj: Facebook

Jednou z plánovaných investícií novozámockej radnice na rok 2019 je vybudovanie 60 garáží na Lastovičej ulici, presnejšie v areáli Gymnázia Petra Pázmáňa s vyučovacím jazykom maďarským. Tento projekt je v rozpočte na rok 2019 predbežne vyčíslený na 620-tisíc eur.

Zaplatia to budúci majitelia garáží

Primátor mesta Otokar Klein hovorí o obchodnej investícii, ktorou sa vyrieši niekoľko problémov naraz a mesto zároveň zarobí. „Ľudia to roky očakávajú a žiadajú. Pokiaľ to mesto nič nestojí a občania si to dokonca kúpia, dá sa povedať, že mesto bude v pluse. Hľadáme taký spôsob, aby sme nezaťažili mestský rozpočet. Takto ten problém s parkovaním vyriešime,“ vysvetlil primátor a dodal, že mesto by tak jednou „ranou“ vyriešilo viacero problémov – od kanalizácie až po opravu ciest. Navyše, kupcovia garáží by investíciu sami zaplatili.

„Situácia s parkovaním je v tej lokalite katastrofálna. Spomínaný areál už roky nikto nevyužíva. Garáže by mali byť umiestnené na mieste, kde je momentálne plot,“ dodal Otokar Klein s tým, že nie je problém v blízkosti garáží vybudovať park.

Namiesto garáží rozšírenie zelene

Opačný názor má časť poslancov. Medzi nimi i Martin Vyžinkár. „Keď je v našom meste nejaká voľná plocha, tak ju buď predáme na nákupné centrum alebo to nejakým spôsobom využijeme na parkovanie. Neviem, či sú garáže potrebné akurát v lokalite Lastovičej ulice. Možno by stálo za úvahu, keby sa parkovacie miesta rozšírili iným spôsobom a nie tak, že vybudujeme veľkú betónovú plochu. Určite sa treba spýtať ľudí, ktorí tam bývajú,“ uviedol Martin Vyžinkár. Pripomenul, že mesto by nemalo budovať nové parkovacie miesta, pokiaľ nemá zadefinovanú parkovaciu politiku. „Vybudovaním garážového komplexu priamo v strede vnútrobloku, na zelenej ploche, by prišlo k obrovskému zásahu do prostredia tejto časti mesta,“ dodáva Vyžinkár.

Poslankyňa Eva Polerecká navrhla tento zámer z prejednávaného rozpočtu na rok 2019 vypustiť. Rovnaký názor malo len 12 z 25 poslancov, takže sa do rozpočtu dostal.

V danej lokalite si skôr vedia predstaviť oddychovú zónu s mestskou zeleňou, odzneli aj hlasy o komunitnej záhrade.

Vznikla petícia

Svetlo sveta tak uzrela nová petícia. Po vyzbieraní podpisov ju plánuje petičný výbor predložiť mestskému zastupiteľstvu na prerokovanie.

„Navrhovaná výstavba by v prípade realizácie negatívne ovplyvnila kvalitu života a životné podmienky v našom a v susedných bytových domoch, najmä záberom plochy zelene a zvýšeným dopravným ruchom vyplývajúcim z nových parkovacích plôch. Nesúhlasíme s maximalizovaním funkcie parkovania na úkor iných, rovnako alebo aj viac podstatných funkcií, ktoré táto plocha poskytuje teraz alebo by mohla poskytovať v budúcnosti,“ uvádza sa v petícii, ktorú je možné si stiahnuť z webu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM