Anton Hrachovský Kultúra

Zámky sa postarali o slovenský rekord: Básne recitovalo súčasne vyše 400 detí

Udalosť sa konala pri príležitosti Medzinárodného dňa rodiny. Špeciálnym hudobným hosťom bol Martin Harich. Pozrite si fotky z úspešného pokusu o rekord.

Ilustračný obrázok k článku Zámky sa postarali o slovenský rekord: Básne recitovalo súčasne vyše 400 detí
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V Dome kultúry Kovak na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch padol v utorok 15. mája slovenský rekord v hromadnom prednese veršov Milana Rúfusa.

Slovenský rekord pre Nové Zámky

Pôvodne sa mal rekord stanoviť priamo na námestí, no vytrvalý dažď zahnal zúčastnených do Kovaku. Organizátorom tohto pokusu bola pri príležitosti Svetového dňa rodiny Katolícka spojená škola v Nových Zámkoch. O rekord sa postarali žiaci všetkých novozámockých základných škôl, podporiť ich prišli aj rovesníci z Palárikova.

Primátor mesta Otokar Klein s poslankyňou a riaditeľkou Katolíckej spojenej školy Katarínou Hozlárovou predčítali verše, po nich ich jednohlasne zopakovali stovky detí.

Na priebeh a regulérnosť rekordu dohliadal komisár pre slovenské rekordy Igor Svítok, ktorý pripomenul, že Nové Zámky sa už v minulosti stali rekordérmi. V roku 2015 urobila slovenský rekord SOŠ hotelových služieb a obchodu – na Medzinárodný deň knižníc zozbierali 1554 kuchárskych kníh. Päť rokov predtým, v roku 2010 vyrobili Novozámčania na 6. ročníku Klobfestu najdlhšiu klobásu na Slovensku (merala 47,06 metra).

Rekord sa podaril hneď na prvý raz. V jednej chvíli recitovalo verše Rúfusovej básne o rodine 403 žiakov.

Hudobným hosťom podujatia bol slovenský spevák Martin Harich, ktorý to na záver ´odpálil´ na pódiu pesničkami, ku ktorým sa pridalo i prísediace detské osadenstvo.

Ako to vyzeralo na vytvorení slovenského rekordu v Nových Zámkoch si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Slovenský rekord v prednese veršov Milana Rúfusa
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM