Anton Hrachovský Hokej

Zámky navštívila hokejová trofej majstrov sveta: Fanúšikovia súčasťou mozaiky, VIDEO

Nové Zámky sa stali jedným zo stanovíšť, kam zavítal pohár pre hokejových majstrov sveta. Fanúšikovia sa mohli dozvedieť zaujímavosť z jeho histórie i vyskúšať si, aké je to byť brankárom.

Zdroj: Dnes24.sk

Nový pohár Majstrovtiev sveta IIHF v ľadovom hokeji bol po prvýkrát prezentovaný v roku 2001, keď s ním víťazstvo oslávili hokejisti Česka. Úplne prvým hráčom, ktorý ho vztýčil nad hlavu bol po finálovej výhre nad Fínskom Robert Reichel. Hneď nasledujúci štítok z roku 2002 nesie nápis „Slovakia“.

Trofej v Nových Zámkoch

Pred domácimi Majstrovstvami sveta 2019 sa mohli s originálnou trofejou stretnúť aj fanúšikovia, vrátanie tých novozámockých. Svoju púť po 15 slovenských mestách zakončil hokejový pohár majstrov sveta práve v Nových Zámkoch.

Originálna trofej váži 10,514 kg, je 46 cm vysoká a misa má priemer 26 cm. Vytvorená je hlavne zo striebra so zlatými časťami a jej podstavec je zo vzácneho ebenového a afrického palisandrového dreva. Po udelení medailí víťaznému tímu je trofej vymenená za repliku, v ktorej sú vygravírované mená hráčov a trénerov. Originál je uschovaný vo Švajčiarsku, v sídle IIFH v Zürichu.

Novozámockí fanúšikovia sa s jeho replikou mohli odfotiť a stať sa súčasťou hokejovej mozaiky. Okrem toho boli pre nich pripravené aj informačné panely o histórii slovenského a svetového hokeja i danej trofeje. Vďaka virtuálnej realite si tiež mohli vyskúšať, aké je to byť hokejovým brankárom.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť ako to vyzeralo v Nových zámkoch a tiež si prečítať o histórii slovenského a svetového hokeja.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zámky navštívila trofej Majstrovstiev sveta IIHF v ľadovom hokeji
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM