Anton Hrachovský Samospráva

Zámky chcú do triedenia odpadu zapojiť i deti: Mesto pre ne pripravilo viacero hier

Novozámčania by mali viac triediť odpad. Prispieť by k tomu mali aj ďalšie plánované aktivity radnice.

Ilustračný obrázok k článku Zámky chcú do triedenia odpadu zapojiť i deti: Mesto pre ne pripravilo viacero hier
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Separácia odpadu je jednou z hlavných tém takmer v každom slovenskom meste, Nové Zámky nevynímajúc. Radnica preto prichystala podujatie, ktoré by malo občanov, predovšetkým tých najmenších, nasmerovať správnym smerom.

Akcia s názvom „Trieďme spolu pre menej odpadu“ sa odohrá 25. apríla na Hlavnom námestí pri príležitosti Dňa Zeme. Jej súčasťou bude viacero aktivít.

Podpora triedenia odpadu

„Toto podujatie má formou hravých i východných a vzdelávacích aktivít a praktických ukážok triedenia odpadu motivovať deti, mládež a dospelých správne rozlišovať druhy odpadu. A vyselektovať ich na základné recyklovateľné komodity,“ uviedla na marcovom mestskom zastupiteľstve Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb.

Zároveň dodala, že mesto chce podujatie zvýrazniť hravými aktivitami ako „odpadové človeče“, odpadové puzzle, magnetické či štafetové triedenie, ekologické stopy a podobne.

Popritom je v rámci propagácie separácie komunálneho odpadu pripravených niekoľko ďalších spôsobov, ako docieliť zvýšenú mieru triedenia. Medzi nimi aj:

  • Podujatia a aktivity s environmentálnym zameraním v roku 2020 ako napríklad náučné bábkové predstavenie pre deti od 3 do 9 rokov a ich rodičov.
  • V poradí už XXVII. Jesenný ekofestival na tému „Adaptačné opatrenia na zmenu klímy v mestách“.
  • Náučné výstavy zamerané na prírodné zložky a ochranu životného prostredia, odpadového hospodárstva doplnené ekoaktivitami.

Kompostéry

Podporu predchádzania vzniku biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov plánuje radnica dosiahnuť zakúpením plastových kompostérov s objemom 650 litrov pre všetky domácnosti, ktoré žijú v rodinných domoch a bytových domoch, ku ktorým patrí záhrada. Dostať ich majú aj všetky školské a predškolské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Podmienkou je, že mesto bude úspešným uchádzačom výzvy Ministerstva životného prostredia SR.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vynovené kontajneroviská v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM