Anton Hrachovský Správy

Zámky chcú byť Slovenským mestom kultúry 2020: Fond podporil už tri projekty, FOTO

O titul Slovenského mesta kultúry na rok 2020 zabojujú aj Nové Zámky. Medzitým podporil Fond na podporu umenia už tri projekty v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Zámky chcú byť Slovenským mestom kultúry 2020: Fond podporil už tri projekty, FOTO
22
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V roku 2018 sa Nové Zámky uchádzali o titul Slovenského mesta kultúry na rok 2019. Nakoniec sa dostalo až do trojčlenného finále, v ktorom nakoniec neuspelo v konkurencii Spišskej Novej Vsi a Banskej Štiavnice.

Slovenské Mesto kultúry v roku 2019

Víťazom sa stalo práve známe banské mesto, ktoré tak od fondu zikasovalo dotáciu 287-tisíc eur. O rovnaký titul zabojujú Nové Zámky i tento rok.

Fond na podporu umenia eviduje štyri žiadosti na udelenie titulu Slovenské mesto kultúry na rok 2020. Prihlásené sú mestá Martin, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves a Nové Zámky. O tom, ktoré z nich sa ním stane, sa rozhodne v juni 2019.

Mesto kultúry je projektom Fondu na podporu umenia. Jeho cieľom je každoročne podporiť jedno mesto v rámci SR, v ktorom sa bude po celý rok konať súbor umeleckých a kultúrnych aktivít, podujatí a prezentácií.

Fond podporil tri projekty

Fond na podporu umenia vyhlasuje každoročne niekoľko výziev, do ktorých sa možno zapojiť za účelom získania financií na organizáciu umeleckých podujatí. Pravidelným žiadateľom sú i Nové Zámky a ďalšie subjekty z nášho mesta.

V roku 2019 prebehli zatiaľ dve kolá výziev a zapojili sa do nich aj subjekty z Nových Zámkov.

V 1. kole uspela Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch s projektom Galéria plná hudby. Zo žiadanej sumy 4 510 eur získala 3 000 eur.

Úspešné bolo aj samotné Mesto Nové Zámky. To získalo v 2. kole sumu 3-tisíc eur na organizáciu Jubilejného XXV. Novozámockého festivalu detských folklórnych súborov. Radnica pôvodne žiadala 8 600 eur.

Tretím úspešným bolo Občianske Združenie Bonum Et Gaudium, ktoré žiadalo príspevok 22 840 eur na cyklus komorných koncertov. Fond ho podporil sumou 5-tisíc eur.

FOTO NIŽŠIE: Folklórne vystúpenia sú v Nových Zámkoch tiež pravidelnou súčasťou podujatí ako „Stavanie mája“ či „Oberačkové Slávnosti“.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Stavanie mája v Nových Zámkoch 2017
22
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Oberačkové slávnosti 2018 v Nových Zámkoch
20
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM