Anton Hrachovský Samospráva

Zámčania rozhodli: Mesto podporí z participatívneho rozpočtu deväť projektov

Novozámocká radnica podporí z participatívneho rozpočtu niekoľko projektov. Vypracovali ich obyvatelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zámčania rozhodli: Mesto podporí z participatívneho rozpočtu deväť projektov
Foto: Anton Hrachovský

Financie na realizáciu dostane celkovo deväť zámerov, ktoré predostreli obyvatelia mesta. Podporené projekty museli okrem dostatočného počtu hlasov spĺňať aj ďalšie kritériá.

„Musia mať dlhodobý prínos pre kvalitu života v meste a musia byť realizované na majetku mesta. Maximálna výška podpory pre jedno zadanie je 3-tisíc eur. V tejto sume sú zahrnuté náklady na vypracovanie technickej dokumentácie a vlastnú realizáciu zámeru,“ informovala radnica.

Vyhrala Lastovičia

Medzi podporenými aktivitami prevažujú projekty zamerané na vybudovanie detských ihrísk, na kultúru i životné prostredie. Peniaze z participatívneho rozpočtu tak poputujú na organizáciu inovatívneho festivalu Pod jednou strechou, na mládežnícke podujatie TeenFest, na projekty Mesto je krajšie s kvetmi, Vráťme Čerešňovej ulici čerešne, či Život pre Lastovičiu.

Mesto finančne podporí aj športové vybavenie Komunitného centra Kompas a viaceré projekty na vybudovanie a modernizáciu detských ihrísk. Spolu sa z celkovej sumy 20-tisíc eur prerozdelí na deväť projektov čiastka 13 671 eur.

Hodnotenie projektov prebehlo tromi spôsobmi – sms hlasovaním, použitím hlasovacieho lístka a verejným zvažovaním na Mestskom úrade.

V sms hlasovaní uspel najviac Festival inovatívneho vzdelávania Pod jednou strechou s 204 hlasmi. Pri fyzickom hlasovaní hlasovacím lístkom vyhral jednoznačne projekt „Život pre Lastovičiu“ s 126 hlasmi. Pri verejnom zvažovaní dostali najviac hlasov, až 25 projekty Mládežnícky festival TeenFest a Športové vybavenie komunitného centra Kompas.

Celkovým víťazom sa stal projekt „Život pre Lastovičiu“. V prepočte získal až 37,97 % hlasov.

Cieľom projektu je budovanie komunity na Lastovičej ulici, výsadba zelene, natieranie oplotenia. Ide o projekt, ktorý vznikol ako reakcia na pôvodný zámer radnice vystavať vo vnútrobloku na Lastovičej ulici garážový komplex.

Projekty by mali byť realizované ešte v priebehu roka 2019.

Poradie projektov

Poradie Názov projektu Z rozpočtu mesta
1. „Život pre Lastovičiu“ 1 540 eur
2. Mládežnícky festival TeenFest 1 600 eur
3. Mesto je krajšie s kvetmi 1 660 eur
4. Festival inovatívneho vzdelávania Pod jednou strechou 1 660 eur
5. Športové vybavenie komunitného centra Kompas 1 656 eur
6. Interaktívne detské ihriská 800 eur
7. Vráťme Čerešňovej ulici čerešne 1 660
8. Detské ihrisko Cyril 1 529 eur
9. Detské ihrisko Cyril 2 1 566 eur
x Spolu 13 671 eur

Podané zadania

V júni 2019 tiež prebiehal zber návrhov občanov, ktorí vypracovali investičné zadania. Tie, ktoré prejdú schválením a budú odhlasované by sa mali realizovať v roku 2020. Na každý úspešný zámer prispeje radnica sumou do výšky 3-tisíc eur. Realizácia týchto zadaní nebude financovaná z participatívneho rozpočtu ale bude sa rokovať o ich zaradení do rozpočtu mesta na nasledujúci kalendárny rok.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM