Anton Hrachovský Správy

Začalo kosenie verejných priestranstiev: Prácu brzdí bordel v tráve

Mesto začalo s kosením trávnatého porastu. Kvôli smetiam muselo pozastaviť práce na niektorých uliciach. Pozrite si plánovaný rozpis prác na tento týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Začalo kosenie verejných priestranstiev: Prácu brzdí bordel v tráve
44
Galéria
Foto: Viktória Botošová

Kosenie verejných priestranstiev začalo v Nových Zámkoch v pondelok 30. marca. Túto činnosť má na starosti mestská príspevková organizácia Novovital. Na kosenie plochy väčšej než 100 hektárov má k dispozícii 20 zamestnancov.

Od 30. marca do 3. apríla 2020 majú pracovníci Novovitalu kosiť na Bratislavskej, Novomestskej a Cyrilometódskej ulici, v okolí železničnej a autobusovej stanice a pri Kine Mier.

Zbierať smeti alebo kosiť?

Po kosení v okolí autobusovej stanice, na uliciach Novomestského M.R, Štefánika, sa v utorok 31. marca predčasne presunuli na sídlisko pri Kine Mier.

Problémom je enormné množstvo smetí v tráve, ktoré sa pri kosení rozsekajú a ešte viac špatia okolie. Tento fakt kritizovalo na sociálnej sieti viacero obyvateľov. „Právom nás kritizujete, že kosíme smeti a nie trávu. Tieto štvrte sú v poslednej dobe najviac znečistenými sídliskami mesta, ale ešte nikdy nebola takáto kritická situácia ako je teraz,“ uviedol na sociálnej sieti riaditeľ Novovitalu Ľudovít Lebó.

Na zbieranie smetí Novovital už nevyužíva pracovníkov VPP. „Už nie sú VPP pracovníci a úrad práce kvôli tejto krízovej situácie neposiela ani aktivačných pracovníkov. Naša organizácia minulé roky prijímala sezónnych pracovníkov na zbieranie smetí. Nikto sa neprihlásil, z úradu práce sa nám podarilo získať troch,“ informoval riaditeľ Novovitalu s tým, že všetci traja s touto prácou skončili, resp. ani nezačali.

„Treba si uvedomiť, že o tom aké čisté bude naše mesto v prvom rade rozhodujeme my všetci svojím prístupom,“ apeluje na obyvateľov Lebó.

Vedúci Novovitalu plánuje vedenie mesta požiadať o uvoľnenie financií na nákup vysávačov. „Ručne sa takýto neporiadok nedá vyzbierať a kvôli ochrane zdravia mojich kolegov s tým ani nesúhlasím,“ informuje Ľudovít Lebó.

Pomáhajú aktivisti

Riaditeľ Novovitalu tiež ocenil prácu aktivistov. Tí pravidelne a dobrovoľne zbierajú smeti v rôznych lokalitách mesta. „Som veľmi vďačný za prácu našich aktivistov, ktorí nám pomáhajú s čistením verejných priestranstiev. Vážim si ich prácu a budem im pomáhať vždy pokiaľ o pomoc požiadajú. Tento stav bez Vás obyvateľov mesta naozaj nezvládneme. Buď budeme zbierať smeti, alebo budeme kosiť. Teraz sme idioti, za to že kosíme smeti a potom budeme idioti za to, že tráva je po kolená,“ dodal Ľudovít Lebó.

Novozámčanov tiež vyzval, aby smeti hádzali tam, kam patria – do kontajnerov a nie na zem.

Foto: ilustračné

Ulice Nových Zámkov sú takmer úplne vyprázdnené
44
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM